Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oenigt om Almedalsveckans framtid

Politiker på Gotland är överens. Almedalsveckan ska inte halveras från åtta till fyra dagar nästa år – tvärtemot önskemål från flera riksdagspartier. – Det blir dyrt och utdraget, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Nästa år planeras Almedalsveckan som vanligt, under åtta dagar. Inviger gör Kristdemokraterna. Socialdemokraterna avslutar. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
För första gången sedan Olof Palme (S) stod på ett lastbilsflak och höll sitt brandtal 1968 är det tyst i Almedalen.
Coronapandemin satte stopp för årets politikervecka.
– Det känns tomt, säger Lisbeth Bokelund (MP), ordförande i huvudarrangörsgruppen, som består av lokala företrädare från de åtta partierna.
Trots många invändningar om att Almedalsveckan måste moderniseras ser nästa år ut som vanligt. Åtta dagar med politiskt bubbel mitt i semestern, med en dag för varje parti.
För dyrt och utdraget, menar flera riksdagspartier.
– Det har blivit en oerhörd kostnad för partierna. Samtidigt är det svårt att hålla i gång intresset hela veckan. På onsdagen dör det ut, säger Lena Rådström Baastad.
En önskan är i stället att korta veckan till fyra dagar, samt att tidigarelägga den.
– Vi har samtalat med partisekreterarna i partierna och det finns ett brett stöd att korta Almedalen, säger Rådström Baastad.
Veckan har vuxit organiskt under åren, men upplägget har inte förändrats mycket.
– Förr i tiden var nyhetscyklerna längre. Så är det inte i dag, det går snabbare. Då är det rimligt att två partier delar på en dag.
Men de gotländska partiföreträdarna delar inte linjen i Stockholm.
– Vi är förvånade att de gick fram med det här. Vi har tittat på alternativen tidigare, men då ville inte riksdagspartierna, säger Lisbeth Bokelund (MP).
2013 gjorde arrangörsgruppen en utredning att låta partierna samsas om fyra dagar, enligt Bokelund.
– Man ville gärna ha hela sitt tal i direktsändning, och så blir det ju inte. Den som har kvällen har en fördel framför den som har förmiddag. Det tyckte man inte var intressant då.
De lokala pariföreträdarna är eniga: det blir inga förändringar förrän under nästa mandatperiod, alltså 2023.
– Vi är öppna för att göra förändringar, om alla är överens. Men det är inte så att ett par starka partier ska få trycka fram sin vilja.
– Vi ska göra en ordentlig utredning och undersöka alternativen igen, fortsätter Bokelund.
Almedalsveckan har omkring 40 000 besökare varje år.
– Den behöver kanske bli mindre om vi ska klara av att ha den på färre dagar. Med färre besökare.
Slutet av veckan öppnar möjligheter för mindre aktörer att synas, menar Bokelund. En farhåga med kortare vecka är att den blir dyrare.
– Det finns risk att priserna trissas upp ännu mer om så många människor ska vara där under kort tid, säger Bokelund.
Besluten i arrangörsgruppen tas med konsensus. Om inte alla åtta partier är överens blir det ingen förändring.
– Det är många som är frustrerade över styrningen. Men det är det som är styrkan med Almedalsveckan, och därför den funnits under så lång tid.
Samtidigt hotar riksdagspartierna med att inte ställa upp med full trupp. 2019 reste statsminister Stefan Löfven (S) på en bussresa genom Sverige i stället.
– En förutsättning för Almedalsveckan är att de nationella partierna kommer, säger Lena Rådström Baastad.
Fakta

Almedalsveckan

När den dåvarande socialdemokratiske utbildningsministern Olof Palme 1968 talade från ett lastbilsflak i parken Almedalen i Visby såddes fröet till Almedalsveckan. Palme valdes året efter till ny partiordförande för Socialdemokraterna.

Så småningom anslöt de övriga riksdagspartiernas ledare till veckan och partierna fick varsin dag för sina evenemang och tal.

Almedalen beskrivs nu som "Sveriges största politiska mötesplats". Alla som vill debattera samhällsfrågor har möjlighet att delta.

Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla evenemang är öppna för alla.

Veckan har med åren vuxit till att innehålla tusentals seminarier, debatter, mingelfester, föreläsningar och jippon.

Källa: www.almedalsveckan.info

Gå till toppen