Annons

Annons

Ökad virusdödlighet beroende på födelseland

Coronapandemin

Det är stora skillnader på hur covid-19 har drabbat personer i Sverige beroende på vilket land de är födda i. Överdödligheten är omkring 200 procent större för personer från vissa länder jämfört med Sverigefödda, enligt en ny studie som har publicerats i Läkartidningen.

Överdödligheten på grund av covid-19 är 200 procent större för vissa utlandsfödda. Arkivbild.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

– På samma sätt som man säger att vi inte kunnat skydda äldre på äldreboenden, kan man säga att vi framför allt inte lyckats skydda äldre invandrare i trångboddhet, säger Kristina Jakobsson, professor vid Göteborgs universitet, angående studien till Göteborgs-Posten.

De ursprungsländer som tas upp i studien är Irak, Somalia och Syrien. Med hjälp av underlag från Statistiska centralbyrån har dödstal under mars–maj 2020 har jämförts med de under samma månader 2016–2019.

För personer 40–64 år och personer över 65 var överdödligheten omkring 220 procent under mars till maj i år i invandrargrupperna. För personer födda i Sverige EU, Norden eller Nordamerika var överdödligheten för den första gruppen minus 1 under samma period och 19 procent för de över 65.

Annons

Annons

Studien pekar på trångboddhet, flergenerationsboende och mindre möjligheter till social distansering både i hemmet och på arbetet som troliga bidragande orsaker till skillnaderna.

Man har valt att titta på personer från just Irak, Somalia och Syrien eftersom många har invandrat därifrån till Sverige under 2000-talet.

– Det handlar inte om att personer från just Irak, Somalia och Syrien drabbats för att de kommer därifrån. Det handlar snarare om att man har en ökad risk att bli smittad på grund av sociala strukturer, säger Kristina Jakobsson till GP.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy