Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjuksköterska i nordvästra Skåne riskerar mista sin yrkeslegitimation

Under flera år har en sjuksköterska bosatt på en nordsvästskånsk ort missbrukat läkemedel som hon kommit över på sin arbetsplats. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg att kvinnan fråntas sin sjuksköterskelegitimation.

Att kvinnan haft problem med läkemedelsmissbruk har varit känt sedan 2016. Hon gavs då en prövotid om tre år där hon fick rehabilitering och regelbundna drogkontroller. Allt verkade gå bra när kvinnan åter testade positivt för olika läkemedel slutet av december 2018 och i januari 2019.
Kvinnan har kommit över läkemedlen på sin arbetsplats. Detta enligt den utredning som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gjort i fallet.
Bland annat har hon tagit ut mer mediciner än vad hennes patienter behövde och sedan stulit det som blivit över. Hon har även försökt skriva ut mediciner själv.
För att dölja sina spår har sjuksköterskan också erkänt att hon stulit dokument som visar hur mycket läkemedel som plockats ut till varje patient. De dokumenten har hon sedan slängt i papperskorgar på offentliga platser där de sedan hittats av privatpersoner.
Det sistnämnda är något som Region Skåne ser som extremt allvarligt eftersom det innebär att sekretesskyddad information om patienter har spridits.
Polisen har också inlett en förundersökning mot sjuksköterskan. Vid husrannsakan i kvinnans hem har man funnit flera doser av narkotiska läkemedel som av allt att döma varit tänkt för eget bruk. Kvinnan är därför misstänkt för stöld, ringa narkotikabrott, förskingring, tjänstefel och brott mot tystnadsplikten.
IVO anser att sjuksköterskan i och med sitt handlande visat att hon är uppenbart olämplig att utöva sitt yrke. Därför har IVO nu anmält sköterskan till Hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd och kräver att hennes yrkeslegitimation dras in.
Gå till toppen