Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stockholm får störst andel av covidläkemedel

Huvudstadsregionen drar vinstlotten när en nationell donation av coronamedicinen remdesivir fördelas. – Det är en folkrik region där många fortfarande är sjuka, säger Maria Landgren, läkemedelschef på Region Skåne.

Remdesivir ska användas på sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott. Arkivbild.Bild: TT/AP
Sverige har accepterat en donation av läkemedlet remdesivir från tillverkaren Gilead. Medicinen ska ges till sjukhusvårdade covidpatienter som får syrgastillskott. Omfattningen av donationen är hemlig, men klart är att den bara räcker till ett fåtal patienter.
Fördelningen är klar och har gjorts med hjälp av infektionsläkare från hela landet, berättar Maria Landgren som har en central roll i ”fyrlänssamarbetet” som formellt tagit emot donationen.
– Stockholm får ju största andelen av donationen, säger hon.
Men läkemedlet ska komma hela landet till gagn. Fördelningen har gjorts utifrån två parametrar: dels hur stor befolkningsmängden är i regionen och dels hur många covidpatienter som ligger på sjukhus.
TT: Varför inte endast ta hänsyn till antalet patienter?
– Det skulle ju slå fel mot svårt sjuka patienter som ligger i exempelvis Skåne där jag jobbar. Vi är inte lika hårt belastade, men vi har också angelägna fall. Därför tycker vi att det är viktigt alla får tillgång till donationen eftersom alla har angelägna fall, säger Maria Landgren.
TT: Har det varit svårt att komma fram till hur prioriteringen ska göras?
– Det var rätt mycket diskussion, men vi har fått skynda på processen så att produkterna kan komma ut där ska användas.
I slutet av förra veckan rekommenderade EU:s läkemedelsmyndighet EMA att remdesivir får ett så kallat villkorat godkännande. Det formella beslutet väntas inom kort från EU-kommissionen. Men svensk sjukvård behöver inte vänta på beslutet när det gäller donationen.
– Läkemedelsverket har beviljat användning av innehållet i donationen. Det var en förutsättning och vår första fråga, säger Maria Landgren.
TT: När finns donationen på svenska sjukhus?
– Vår förhoppning är att den ska finnas ute på sjukhusen denna vecka.
Fakta

Fyrlänssamarbetet

Sveriges 21 regioner har tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ett nära samarbete när det gäller att säkra läkemedelsförsörjningen i Sverige relaterat till covid-19.

Regionerna Skåne, Stockholm, Västra Götaland och Östergötland ingår i det så kallade "fyrlänssamarbetet" och har från övriga regioner fått i uppdrag att köpa in läkemedel som bedöms som de mest centrala och kritiska baserat på ökade behov.

Källa: Region Stockholm

Fakta

Remdesivir

Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury.

Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Viruset tar sig in i kroppens celler och förökar sig genom att använda cellernas eget maskineri. Medicinen tar sig också in i cellerna för att stoppa denna process.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av remdesivir. EMA:s utvärdering av läkemedlet bygger till stor del på en amerikansk studie som visar att läkemedlet förkortar vårdtiden, framför allt för personer med covid-19 som vårdas på sjukhus med syrgas.

Sammantaget visade studien att patienter som behandlades med remdesivir återhämtade sig efter i genomsnitt 11 dagar, jämfört med 15 dagar för patienter som fick placebo. I undergruppen av patienter med andningsbesvär återhämtade sig remdesivirgruppen efter 12 dagar, att jämföra med 18 dagar i placebogruppen.

Källa: Läkemedelsverket

Gå till toppen