Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uno Svenningsson satsar på hemester

Uno Svenningsson har ersatt den inställda sommarturnén med att fixa hemma och skriva ny musik – med sin son. – Jag har knappt lämnat knutarna på tre månader. Men jag tycker det är skönt att vara hemma och greja, säger han.

"Jag är ganska sorglös men man förstår ju hur mycket man älskar det här jobbet och det är tydligt hur mycket man saknar publiken", säger Uno Svenningsson om den "inställda sommaren" 2020.Bild: Anders Wiklund/TT
Tanken var att Uno Svenningsson skulle ha åkt på turné i sommar. Men det blev under våren ganska snabbt tydligt att de planerna fick läggas på hyllan.
– Jag såg så mycket fram emot turnén, vi hade en massa vackra ställen planerade. Det var mycket jag såg fram emot. Det får bli 2021 i stället.
Hur har coronakrisen påverkat dig ekonomiskt och mentalt?
– Jag är nog ganska sorglös på det viset. Ekonomiskt blir det ju tufft om det håller i sig men det viktigaste är att man får ha hälsan. Framför allt förstår man ju ännu mer hur mycket man älskar det här jobbet och hur mycket man saknar musiken.
Uno Svenningsson har ägnat sig åt att "pyssla med trädgården" och renovera huset och har tagit tag i allt sådant där som man aldrig annars hinner med.
– Jag har knappt lämnat knutarna på tre månader. Men jag tycker det är skönt att vara hemma och greja. Och nu har man ju plötsligt blivit klar med grejerna, så det får väl bli att jag gör en del musik också.
Hur tror du att den här perioden kommer att göra avtryck i din musik?
– Allt som händer i livet påverkar ju, så det är möjligt både textmässigt och musikaliskt. Man har ju mer tid att leka nu och göra roliga samarbeten och kanske hamna utanför ramarna.
Uno Svenningsson har ett aktuellt samarbete med Andreas Mattsson, som hittills har resulterat i låten "När natten lindar sig runt mig". Han har också gjort en ep med Lars Halapi som ska ges ut i december. Men under sommaren ska han göra ett musikaliskt samarbete med sin son, Mark Svenningsson, som är tänkt att släppas under 2021.
– Det blir kanske lite modernare än det som jag normalt gör. Det blir en skön blandning av nya världar och "old school".
Hur funkar det att jobba med sin son?
– När vi jobbar är det yrkesmässigt. Han är väldigt duktig. Men när dagen är slut är det far och son igen: "Du har väl inte glömt att..."
Vilket gammalt turnéminne piggar du upp dig med under coronasommaren?
– Jag gjorde ju Strandvägen 1-spelningarna i Stockholm i oktober förra året. Det var en väldigt rolig och speciell grej med 20 spelningar på samma ställe under en månad. Jag hade gäster varenda kväll, som Carola, Sabina Ddumba och Anders Wendin. Det känns som en evighet sedan, en helt annan tid. TT
Miranda Sigander
Fakta

Uno Svenningsson

Född: 1959 i Källeryd, Gnosjö

Bor: Stenungsund

Familj: Fru och två söner.

Karriären i urval: Sångare i bandet Freda'. Startade sin solokarriär 1994 med albumet "Uno" och hitsingeln "Under ytan". 2001 kom fjärde soloalbumet, med bland annat singeln "Vågorna". Har samarbetat med Irma Schultz Keller, bland annat i Melodifestivalen 2007. År 2016 deltog han åter i Melodifestivalen tillsammans med Tommy Nilsson och Patrik Isaksson. 2017 var han med i "Så mycket bättre".

Aktuell: Släppte tidigare i år singeln "När natten lindar sig runt mig" tillsammans med Andreas Mattsson.

Gå till toppen