Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: De äldre har byggt samhället vi lever i – dags för oss andra att betala tillbaka

Den äldre generationen biter ofta ihop, har stort tålamod, håller sig inne i sin bostad och lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver Nilofar Sherinbek.Bild: Roland Bengtsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Hur ofta tänker du på vilka som har skapat den välfärd som du tar del av i din tillvaro?
Det finns vissa människor som inte alls tänker på det, utan tar för givet att välfärden alltid har funnits och alltid kommer att finnas!
Faktum är att den välfärd som vi har idag beror på den hårt arbetande äldre generationen. Det är den äldre generationens starka arbetsmoral, solidaritetstänkande, ansvarstagande och plikttrogenhet som har gett oss den trygghet som vi lever i idag.
Den äldre generationen biter ofta ihop, har stort tålamod, håller sig inne i sin bostad och lyder Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att finnas till ett tag till för sina nära och kära och inte belasta sjukvården.
De äldre har arbetat plikttroget och betalat skatt. De hoppas givetvis på att vi kommer att ta hand om dem när det är dags att ge dem den vård och trygghet som de så väl förtjänar!
Vad var det som gick snett med covid-19 när 90 procent av de avlidna var/är äldre? Siffran stiger för varje dag och äldres liv skördas!
Mycket tidigt identifierades vilka målgrupper som skulle vara sårbara för covid-19. Äldre över 70 var en av dessa grupper!
Trots tidiga varningar gjordes inget snabbt för att stoppa smittspridningen och antalet döda ökade inom äldrevården.
Äldreomsorgen och hemtjänsten har länge varit lågprioriterade av kommunerna. Nedskärningar inom äldreomsorgen har varit anmärkningsvärda och nu i dessa coronatider visade det sig att de äldre mister sina liv på löpande band!
Hur ligger det till med äldres röster i samhällsdebatten? Hur ofta framträder äldre i olika massmedia och för fram sin röst i betydande frågor?
Hur ligger det till med människosynen kring äldre, äldrediskriminering och äldrevården? Vilka värderingar har politikerna som i decennier lågprioriterat äldrevården och äldres situation överlag?
Det är i krissituationer som ett samhällets trygghetssystem sätts på sin spets!
Barnomsorgen, skolan, äldreomsorgen och sjukvården är ett lands viktigaste sociala välfärdssystem, där det ska erbjudas obegränsat med resurser för att hela landet ska fungera.
Varken skolan, äldreomsorgen eller sjukvården genererar pengar men skolan utbildar och fostrar barn som ska axla den äldre generationens mantlar.
Äldre som med precision, omsorg och varsamhet byggt upp samhället borde få tillbaka genom ett väl förtjänt omhändertagande på ålderdomen.
Tanken har hela tiden varit att det skulle kännas tryggt att bli gammal i Sveriges folkhem.
Nilofar Sherinbek
Gå till toppen