Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guaidó kan få rätt om Venezuelas guld

Storbritannien betraktar oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas rättmätige president, konstaterar en domstol i London – i ett fall som avgör vem som har rätt till miljarder i guldtillgångar.

Vem har rätt att bestämma över Venezuelas guldreserver? Genrebild.Bild: AP/TT
Den brittiska regeringen ”har otvetydigt erkänt Guaidó som Venezuelas president”, slår domaren fast, och tillägger att det innebär att man inte längre betraktar president Nicolás Maduro som landets ledare.
Frågan gäller vem som har rätt att begära ut de venezuelanska guldtillgångar som finns liggande hos Bank of England.
Bakgrunden är att Venezuelas centralbank BCV velat göra ett uttag på motsvarande nästan tio miljarder kronor. Nicolás Maduro uppger att pengarna behövs akut till hanteringen av coronautbrottet i det krishärjade landet, och att de kommer att öronmärkas för det syftet genom att kanaliseras genom FN:s utvecklingsprogram UNDP.
Men Bank of England, som är Storbritanniens centralbank, har vägrat lämna ut pengarna. Guaidó har begärt att domstolen i London ska ge understöd åt en fortsatt frysning av pengarna.
Även om Storbritannien erkänt Guaidó som rättmätig president har landet inte brutit de diplomatiska relationerna med Maduros regering.
De juridiska företrädarna för Venezuelas centralbank meddelar att de kommer att överklaga domen i London.
Gå till toppen