Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjuvs nya lärcentrum börjar ta form

Miljonsatsningen på Bjuvs nya lärcentrum är snart i hamn. Första augusti flyttar verksamheten in i Brogårdaskolans gamla lokaler.

Renoveringen av den gamla skolan väntas kosta 27 miljoner kronor. Bland annat skapas en ny samlingsyta och en reception.Bild: Isabel Aguilar
Det är full aktivitet inne i Brogårdaskolans gamla lokaler. Tidigare i år satte BAB bygg AB igång med renoveringen av det som ska bli Bjuvs lärcentrum. Nu är projektet i slutskedet.
Arkitekten Pierre Dupont står i den stora samlingslokalen och blickar ut över byggnadens mittpunkt .
– Vi vill att lokalerna ska vara välkomnande och därför är det viktigt med en stor gemensam yta där man får en överblick och kan bli sedd av andra, säger han.
Arkitekten Pierre Dupont är med och utformar de nya lokalerna där Bjuvs lärcentrum ska öppna.Bild: Isabel Aguilar
Ett kök med mikrovågsugnar, stolar och bord ska på plats. Och det intilliggande atriet ska få ett lyft och nya växter. Samtidigt bevaras stora delar av golvet från Höganäs keramik och Hyllingeteglet i väggarna.
– Det gäller att ta vara på det som finns och inte bara riva och slänga allt, säger Pierre Dupont.
Sara Holmberg, enhetschef för arbetsmarknadsenheten, och rektor Bo Stenqvist hoppas att lokalerna ska fyllas med elever i början av augusti. Om distansundervisningen fortsätter kommer personalen att finnas på plats.Bild: Isabel Aguilar
Länge har det funnits planer på att samordna kommunens vuxenutbildning och arbetsmarknadsenhet och den första augusti öppnar dörrarna till det nya lärcentret – en satsning som väntas kosta 27 miljoner.
– Så som det ser ut nu för arbetsmarknads- och kompetensförsörjningen är det en investering för Bjuv, säger rektor Bo Stenqvist.
Läs också Bjuv får nytt lärcentrum för vuxna
Han berättar att yrkesutbildningar är på framfart i nordvästra Skåne och för Bjuvs invånare innebär det att man inte behöver pendla till Helsingborg för att utbilda sig.
Han får medhåll av Sara Holmberg, enhetschef för arbetsmarknadsenheten.
– Denna byggnad kommer att sjuda av liv då vi samlar flera aktörer under ett tak. Vi kommer kunna jobba mer effektivt och vara mer flexibla eftersom vi kan skapa yrkesutbildningar som arbetsförmedlingen och näringslivet efterfrågar.
Fredrik Hallberg, platschef BAB bygg AB, arkitekten Pierre Dupont, Mikael Bogarve, tf. avdelningschef för arbete och tillväxt, Sara Holmberg, enhetschef för arbetsmarknadsenheten, och rektor Bo Stenqvist inspekterar de nya lokalerna.Bild: Isabel Aguilar
Sammanlagt kommer 20 anställda och över 700 elever att flytta in till hösten. Den 10 augusti sätter utbildningarna igång.
– Vi har haft distansutbildning på grund av corona men nu hoppas vi att vi kan köra igång som vanligt. Annars är vi förberedda för att hantera läget, säger Bo Stenqvist.
Gå till toppen