Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Naturen blir galleri när konstnärerna gör utställning av pandemin

– Jag hade inget att göra och ville verkligen rocka loss. För mig var det guld att få hänga med på det här, säger konstnären Ida Bentinger som bara skulle hem i tre veckor men är kvar i Jonstorp efter fyra månader.
Nu är hon en av elva lokala konstnärer som ställer ut konst i landskapet.

På söndag kommer Ida Bentingers ägg att vandra i väg på stranden. Hon hoppas att konst som visas utomhus ska få fler att våga komma. ”Den är mer lättillgänglig, man behöver inte gå in i ett galleri. Här kan man göra som man vill och gå fram och pilla på konsten” säger hon.Bild: Britt-Mari Olsson
Porten till garaget på Fångstvägen i Jonstorp står öppen. På grånade trädgrenar från stranden vilar tre gigantiska ägg.
– Jag tänker på ägget som en symbol för något nytt. Hela den här perioden är som en ruvningstid. När det är dags så är det dags. Då kläcks det. Vi får ta den här tiden och att reflektera. Det är lite stillastående nu men det kan hända något spännande sedan, säger konstnären Ida Bentinger.
Hennes corona-historia skrivs i Sverige, i Jonstorp. Hon är uppväxt i huset på Fångstvägen där föräldrarna bor kvar, men efter konststudier och arbete bor hon nu i Bologna. Hon skulle bara hem till Sverige för att göra några jobb, en utställning i Klippan och en dekormålning på Junibacken, när hela världen stängde ner.
– I början var det jättekonstigt. Allt var inställt och det var inte så kul. Jag bara gick och gick. Sedan kom det här projektet, säger Ida Bentinger.
Konstnären Ida Bentinger fick oplanerat mycket tid över under våren. Den har till stora delar tillbringats i föräldrahemmet i Jonstorp. Idas pappa har hjälpt till med spackling, gjutning och spraymålning – och blivit konstintresserad på kuppen.Bild: Britt-Mari Olsson
Projektet heter Art Caching. Elva lokalt förankrade konstnärer gör platsanpassad konst ute i naturen i Kullabygden. Ida Bentingers tre ägg ska stå på stranden söder om badplatsen Revet. En plats som Ida Bentinger hela sin barndom betraktat som lite mystisk och förbjuden med sina skyltar och staket.
– Det ser lite radioaktivt ut. Man förstår inte att det är ett naturområde. Är det Tjernobyl? Vad har hänt? Det är lite som hela den här situationen, som en zon som vi inte vet vad den ska leda till. Där ska de här springa omkring, säger Ida Bentinger.
Ek heter Quercus robur på latin vilket betyder styrka. Ordet ek kommer från fornnordiskans ”iga” och betyder vördnad. ”Styrka och vördnad behöver vi verkligen i dessa tider” säger Christel Jönsson.Bild: Britt-Mari Olsson
Idén till Art Caching kommer från Christel Jönsson. Precis som Ida Bentinger fick hon tid över när allt ställdes in. Även hon började promenera och fundera.
Tankarna landade i att det borde gå att göra något av pandemin utomhus. Hon kontaktade sin konstnärskollega Martin Severinson, ordförande för Höganäs museum, som fick med sig kommunen.
Sedan fick Christel Jönsson snabbt vända sig till sitt lokala konstnätverk för att hitta konstnärer som ville och kunde vara med,
– Kriterierna var att man jobbat platsspecifikt tidigare och av egen kraft. Och att man har anknytning till platsen och visar sig utanför en lokal, säger Christel Jönsson.
Christel Jönsson får hjälp av sambon Lennart Persson att montera verket ”Protection”. Det är ett av verken som man kan se från och med söndag på land art-utställningen Art Caching.Bild: Britt-Mari Olsson
På några veckor hade hon fått med sig tio kollegor som alla hade en plats de ville jobba på. Så gott som alla kunde vara på sitt förstahandsalternativ, någon fick flytta sig något på grund av naturskyddsregler. Platserna ligger utspridda över hela Kullabygden och konstverken är mycket olika.
– Nu genomgår vi den största krisen i modern historia. Det här är vårt sätt att möta upp mot detta, att inte bara sitta tysta. Äntligen känner jag att jag gör något. Alla drar sitt strå till stacken. Vi hoppas på en förändring utifrån det vi går igenom. Om inte annat för att hedra dem som dött av det här, säger Christel Jönsson.
Fakta

Art Caching

Art caching - konst i det fria är utställning med konstverk ute i naturen. Verken är skapade utifrån den plats de ska stå på.

Konstnärerna som deltar är: Gertrud Alfredsson, Ida Bentinger, Ann Blomberg, Karin Frennesson Westblad, Christel Jönsson, Yayoi Kiyota Malm, Lone Larsen, Ylva Lund, Kiwa Saito, Malin Svensdotter, Eriksson och Rita Winde

Karta med alla verk finns på Höganäs museums hemsida och på alla infopoints i kommunen.

Utställningen pågår 5 juli-22 augusti. Alla verk har fått tillstånd att placeras på respektive plats och kommer att tas ner när utställningen är slut.

Christel Jönsson och Lennart Persson monterar konst tillverkad av överbliven glasfiberväv av den sort som används vid motorvägsbyggen.Bild: Britt-Mari Olsson
Här kan du besöka konstnärerna på Kullaberg.Bild: Filip Björne
Ida Bentingers ägg är tillverkade i papier-maché som spacklats och lackats. Från och med söndag finns de på stranden i Jonstorp.Bild: Britt-Mari Olsson
Under helgen monteras konst på olika platser runtom i kommunen. På söndag är alt på plats.Bild: Britt-Mari Olsson
Art Caching är inspirerat av geocahing, en lek där man ska hitta olika platser i naturen.Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen