Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kan alla skåningar testa sig själva för covid-19

Från och med idag kan alla som är folkbokförda i Skåne beställa ett gratistest för covid-19 om de uppvisar symptom på sjukdomen. Självtesterna beställs på 1177.se och måste hämtas ut av ett ombud.

Provsvaret meddelas på 1177.se och tar mellan en och tre dagar att få. Den som visar sig vara smittad blir uppringd av Region Skånes smittspårningsenhet för att påbörja smittspårningen, samt för att få förhållningsregler. Intresset för att kunna testa sig har enligt regionen varit stort.
”Erfarenheten från andra regioner är att trycket blir högt och vi kommer följa efterfrågan på tester noga”, säger Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i ett pressmeddelande.
Självtesterna måste hämtas ut och lämnas in av ett ombud eftersom den misstänkt smittade annars riskerar sprida smittan.
Till en början kommer det gå att lämna testerna på ett trettiotal apotek i Skåne. Kapaciteten kommer att byggas ut efterhand.
Testerna görs genom att personen topsar sig själv i näsan och svalget. Resultatet visar bara om man har en pågående infektion och inte om man tidigare har varit smittad.
Tester som visar om man har utvecklat antikroppar från en tidigare infektion kräver fortfarande en medicinsk bedömning och genomförs enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, men Region Skåne planerar för att kunna erbjuda även sådana tester till allmänheten i framtiden.
Om självtesterna är slut på ett visst apotek går det att välja ett annat. Det går också att beställa testet för uthämtning en annan dag.
Gå till toppen