Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Den skånska idyllen varar inte för evigt.

Om havet stiger en meter kommer de flesta av Skånes stränder att försvinna.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
För två månader sedan gav mark- och miljödomstolen grönt ljus till bygget av en 2,1 mil lång skyddsvall i Falsterbo. Men snart är det inte bara Vellinge kommun som behöver en mur mot översvämningar. Stränderna är hotade på många orter i Skåne, skriver Erika Bjerström i sin nya bok Klimatkrisens Sverige.
Hon har gjort en resa från norr till söder i Sverige, intervjuat forskare och kartlagt hur landet kommer att påverkas av klimatkrisen. Observera ”kommer att”. Frågan är inte längre om, utan hur världen och Sverige kommer att förändras till följd av klimatkrisen.
Därför handlar klimatkrisen nu om två saker; att bromsa uppvärmningen och att anpassa samhället till de förändringar som oundvikligen kommer att ske.
I kapitlet om Skåne är det översvämningar och utplånade stränder som får mest uppmärksamhet. Enligt SMHI:s nuvarande prognos kommer havet att stiga en meter runt Skånes kuster till år 2100, men det kan bli både mer och mindre.
Om det stämmer, att havsnivån höjs en meter, så kommer de flesta stränderna att försvinna. Vid två meter skulle 67 procent av bostäderna i Falsterbo stå under vatten.
Högre temperaturer kommer också att leda till ökad nederbörd i Skåne och till förhöjd risk för extrema skyfall. År 2014 regnade det 100 millimeter över Malmö på kort tid, vilket var det största regnet sedan slutet av 1800-talet. Men bara ett år senare kom ett ännu värre skyfall, 120 millimeter på bara några timmar. I Kronprinsens parkeringsgarage förstördes 100 bilar.
Sådana händelser kommer alltså att inträffa oftare och bli värre när temperaturen höjs. Och översvämningar kan bli dyra. Kostnaden för skadorna efter ett skyfall i Köpenhamn 2011 uppgick till 7 miljarder danska kronor. I både Lund och Malmö finns nu en skyfallsplan för att minska framtida skador.
Bjerström har fler exempel på hur Skåne kommer att drabbas. I Höganäs kommun ligger bland annat skolor, vårdboenden och industrier i riskområden för översvämningar. Järnvägen utanför Ängelholm bör dras om då den ligger för nära havet. Samma sak gäller länsväg 9 längs sydkusten.
Hela Sverige kommer förstås att drabbas av klimatförändringarna. Skogsbränderna kommer att bli fler, vattenbrist vanligare och jordbruket hotas av torka och oregelbunden nederbörd.
Till på köpet är Sverige det land i Europa som har lägst självförsörjningsgrad, vilket gör oss sårbara i ett läge där konkurrensen om världens resurser hårdnar.
Klimatkrisen handlar förstås inte endast, eller främst, om Sverige och skånska stränder. Främst handlar den om alla människor i fattiga länder som kommer att dö för att de inte kan skydda sig mot bränder, översvämningar, mat- och vattenbrist. Om de miljontals människor som kommer att behöva fly och om hotet mot demokratin när jordens växande befolkning ska samsas om allt knappare resurser.
Bjerströms bok är dyster läsning. Varje kapitel inleds med ett svart uppslag och rubriker med formuleringar som ”fler bränder och färre blåbär”, ”nya smittor”, ”ödesdigra vägval”. På bokens andra sida skriver hon att ”den här boken kommer att oroa dig, kära läsare”.
Det stämmer. Och det är det som är bokens styrka. Att läsa om närmiljön gör att det abstrakta flyttar närmre, kryper under huden och får en att känna att det är hög tid att agera.
Gå till toppen