Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bränder i Landskrona

Storbranden i Landskrona misstänks vara anlagd

Ett hundratal personer evakuerades i samband med den kraftiga branden på en vind i ett flervåningshus i Landskrona. Under eftermiddagen kunde räddningstjänsten meddela att branden var under kontroll. Polisen misstänker att branden är anlagd.

– Vi har inte funnit någon naturlig brandorsak, vi anser att den inte kan ha startat av sig själv. Därför drar vi den slutsatsen, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Sören Billing, Petra Länsman, Ronja de Boer och Linus Gisborn

Text

Bild: Andreas Almquist

Annons

Larmet om branden på Silvergården i Landskrona kom vid 10.30-tiden. Lågorna slog igenom taket på huset och cirka 100 personer behövde evakueras från sina hem. Samlingsplatser upprättades på Pilängskolans och Gullstrandskolans skolgårdar.

– Som det ser ut nu så kan den sprida sig ner till lägenheterna om vi inte får släckt den, sa Johan Nilsson, yttre befäl på räddningstjänsten Syd.

Hanna Aspegren och Kim Ohlsson bor grannar med det drabbade huset.

Hanna Aspegren och Kim Ohlsson bor på andra sidan cykelbanan från huset som brinner.

Bild: Niklas Gustavsson

– Det är sorgligt, det är den tredje stora branden på kort tid, sa Hanna Aspegren.

Annons

– Det börjar bli obehagligt att bo här. Jag tänker att det är dags att flytta, sa Kim Ohlsson.

Annons

Enheter från flera olika brandstationer i Skåne hjälpte till med släckningsarbetet. Strax före klockan 12 utökade polisen avspärrningarna på grund av den kraftiga rökbildningen. Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett VMA, utfärdades och boende i närheten uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation och att hålla sig inomhus.

Vid 16.40 kunde räddningstjänsten meddela att man hade branden under kontroll och att den i princip var släckt.

– Vi har skickat hem en hel del resurser och det är en del glödbränder kvar på vinden. Det kommer vara några resurser kvar över natten för att övervaka det, säger Joel Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Varken insatspersonal eller boende har kommit till skada.

– Men ingen av de som bor precis under vinden har möjlighet att bo kvar under natten på grund av rasrisk, säger Joel Johansson.

Under söndagskvällen meddelade polisen att de misstänker att branden är anlagd. Det har upprättats en anmälan om grov mordbrand.

– Vi har inte funnit någon naturlig brandorsak, vi anser att den inte kan ha startat av sig själv. Därför drar vi den slutsatsen. Vi måste genomföra en teknisk undersökning för att vara säkra, och det kan genomföras först när det svalnat på platsen. Men initialt misstänker vi att den är anlagd, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

– Anledningen vi rubricerar detta som grov mordbrand är för att det funnits risk för att personer kunnat komma till skada. Det rör sig också om stora materiella skador, säger hon.

Annons

Annons

Har ni någon misstänkt? Eller fått in tips om någon eventuell gärningsperson?

– Sådana detaljer vill jag inte gå in på just nu, men om någon tror sig veta något om ärendet får de gärna ringa oss och lämna de uppgifterna, säger Katarina Rusin.

I mitten av juni brann det i ett flerfamiljshus på närliggande Koppargården.

Bild: Niklas Gustavsson

Bild: Niklas Gustavsson

Bild: Niklas Gustavsson

Bild: Niklas Gustavsson HD Sydsvenskan

Bild: Niklas Gustavsson

Bild: Niklas Gustavsson

Bild: André Tajti

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy