Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bevattningsförbud hävs i Åstorp – fortsatt förbud i Perstorp och Båstad

Åstorpsborna har varit sparsamma med dricksvattnet och nu tas bevattningsförbudet bort. Men än är faran inte över enligt NSVA. Samtidigt råder det fortfarande förbud i Perstorp och Båstad.

Den höga förbrukningen av drickvattnet i Åstorp fick NSVA att införa bevattningsförbud. Nu upphävs förbudet.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Under måndagseftermiddagen meddelade Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, att bevattningsförbudet i Åstorps kommun som gällt sedan den 25 juni hävs.
Orsaken till förbudet var den höga vattenförbrukningen där produktionen av dricksvattnet inte räckte till för att klara av förbrukningen.
Läs också Åstorpsborna lyssnade inte på uppmaningen – bevattningsförbud införs
Men nederbörd och svalare väder har gjort att vattenförbrukningen i kommunen har sjunkit till en stabil nivå.
– Bevattningsförbud är något vi tar till när det verkligen behövs. Helgen efter midsommar var det tokhöga förbrukningar på många ställen och anläggningarna gick på knäna. Nu ser vi att vår produktion orkar med behovet av vatten och då finns det ingen anledning att ha det kvar, säger säger Jonas Håkansson, chef för avdelning Dricksvatten på NSVA.
Han berömmer Åstorpsborna för att ha varit tillräckligt sparsamma med vattnet men uppmanar till fortsatt försiktighet.
– Vi följer förbrukningen dagligen och skulle den stiga till samma nivåer som tidigare blir vi tvungna att införa bevattningsförbudet igen. Men fortsätter boende i Åstorps kommun att använda dricksvattnet smart så kommer vi att klara hela sommaren.
Läs också NSVA inför bevattningsförbud i Perstorp
I Perstorp och Båstad gäller bevattningsförbudet fortfarande.
– I Perstorp har vi stora produktionsbekymmer. Vi har en hög vattenförbrukning men får helt enkelt inte ut mer vatten ur anläggningen än vad som är möjligt, säger Jonas Håkansson och fortsätter:
– I Båstad har vi sett en tydlig förbättring men vattenförbrukningen är något hög ännu. Eventuellt kan man ta bort bevattningsförbudet på några områden men inte än.
Läs också Trots bevattningsförbud – Båstad kommun riskerar att bli utan vatten
Gå till toppen