Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Den nuvarande situationen är resultatet av regeringens klåparaktiga energipolitik.”

Regeringen tycks både blind och döv för de oroväckande signaler som kommer från flera håll. Det skriver de tre moderaterna Anna Jähnke, Lars Hjälmered och Ulrika Heindorff.

Sveriges elförsörjning är i rejäl gungning, skriver Anna Jähnke, Lars Hjälmered och Ulrika Heindorff, Moderaterna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Lina Håkansdotter och Carina Centrén från Svenskt Näringsliv sätter fingret på något som också bekymrar oss. De slår fast att politiker måste lyssna till de många varningsklockor som nu ringer när det gäller tillgången på el i landet (Aktuella frågor 2/7).
Sveriges elförsörjning är i rejäl gungning – och regeringen tycks både blind och döv för de oroväckande signaler som kommer från flera håll.
I juni larmade anställda på Svenska Kraftnät om att södra Sverige löper stor risk att drabbas av problem med elförsörjningen. Kunder riskerar bortkoppling från elnätet och det kan ta tid att återstarta elsystemet efter avbrott, enligt Svenska Kraftnät.
För bara ett halvår sedan var det elkris i Skåne och Stockholm. Då äventyrades investeringar och jobb i södra delarna av landet på grund av att det inte fanns tillräcklig tillgång till el. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige och det slår hårt mot jobb, tillväxt och konkurrenskraft i regionen.
För att inte delar av Sverige ska släckas ned har staten behövt vidta nödåtgärder. Hundratals miljoner kronor spenderas på att återstarta kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 tidigare än beräknat, inte för att elen behövs utan för att elsystemet inte ska fallera. Kraftverket i Karlshamn, som eldas med olja, har körts igång för att säkerställa att elsystemet fungerar. Det är bisarrt.
Sedan de två kärnkraftsreaktorerna i Barsebäck stängdes 1999 respektive 2005 har ingen ny betydande elproduktion i södra Sverige kommit på plats. Produktionsbortfallet kombinerat med för lite vindenergi, att flera kärnkraftverk är stillastående för underhåll under sommaren och att det finns brister i överföringen av el har tvingat fram nödlösningar för att inte Sverige ska släckas ned.
Den nuvarande situationen är ingen slump, utan resultatet av regeringens klåparaktiga hantering av svensk energipolitik. Kärnkraften stängs med kirurgisk precision, något som leder till akut effektbrist under vinterns kallaste dagar. Lokal elproduktion stängs. Elnäten räcker inte till – och så uppstår en elkris mitt i sommaren.
När den politiska planeringen brister tvingas alltså staten spendera miljonbelopp på krisåtgärder och göra det lönsamt att elda med fossila bränslen. Sverige har dessutom behövt importera el från andra länder, flera med betydligt smutsigare elmix. Det är dålig energipolitik. Framför allt är det usel klimatpolitik.
Istället för att spendera miljonbelopp i kris och låta oljeeldade kraftverk smutsa ner atmosfären måste Sveriges energipolitik bygga på långsiktighet och klimatnytta. Vi har i över ett års tid föreslagit en ny energipolitik som gör just det. Vårt fokus är en fossilfri elproduktion som vare sig utesluter satsningar på kärnkraft eller förnybar energi.
Regeringen måste sluta äventyra svensk elförsörjning och välfärd och inse att energipolitiken behöver en annan inriktning än idag. Sker ingen förändring drabbas Sverige av fler elkriser. Det kommer Moderaterna aldrig acceptera.
Anna Jähnke (M), ordförande i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd.
Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna.
Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot för Skåne.
Gå till toppen