Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Höga dödstal i äldreomsorgen har flera skäl.

Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Att oförmågan att skydda de äldre är Sveriges stora misslyckande under pandemin är de flesta överens om. Nästan hälften av alla som avlidit i sviterna av covid-19 har bott på äldreboenden.
Samtidigt har det höjts röster för att de höga dödstalen bland äldre i Sverige är en direkt konsekvens av den generella coronastrategin. Detta då andelen äldre som dött med covid-19 i Sverige inte är högre än i andra länder. Att många äldre dött i Sverige beror, enligt resonemanget, på stor allmän smittspridning, snarare än på att man inte lyckats skydda de äldre.
Men fler faktorer verkar vara avgörande, att döma av de siffror Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo, presenterade på tisdagen. Av Sveriges 290 kommuner står 40 för 70 procent av alla dödsfall på äldreboenden. De regionala skillnaderna har alltså varit stora.
Och det kan inte enbart bero på den allmänna smittspridningen. Det finns kommuner som haft lika stor smittspridning, men där dödstalen på äldreboenden skiljer sig åt, enligt Ivos generaldirektör Sofia Wallström.
Kompetens och skicklighet har sannolikt spelat roll i att vissa kommuner lyckats bättre, menar Wallström.
91 äldreboenden bedöms av Ivo ha så allvarliga brister att en djupare granskning är nödvändig. Sex av dem ligger i Skåne, alla kommunala. Ett problem är att många äldre inte fått en individuell bedömning av läkare, utan behandlats enligt generella riktlinjer.
Att många avlidit på svenska äldreboenden har sannolikt flera skäl. Det gynnar inte de äldre att dra snabba och ospecifika slutsatser som att problemet är privatiseringen eller coronastrategin.
Det tycks möjligt att skydda äldreboenden från att drabbas, även om det finns allmän smittspridning i samhället. Så lär av de goda exemplen.
Gå till toppen