Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kravet: 7 års fängelse för svensk terrorbomb i Köpenhamn

Bombdådet mot skattemyndigheten Skat i Köpenhamn betraktas som ett terrordåd.
Sprängningen bidrog till att Danmark införde gränskontroller mot Sverige.
På torsdag kommer domen – de två misstänkta skåningarna riskerar sju år i fängelse om de fälls.

Kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en bomb vid Skat-kontoret på Østerbro. Arkivbild.Bild: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT
Sent på kvällen den 6 augusti 2019 detonerade en kraftig sprängladdning vid Nordhavn station i Köpenhamn.
"Det er det vildaste jeg hørt nogensinde", skrev ett ögonvittne på twitter.
Målet för sprängladdningen var skattemyndigheten Skat i Köpenhamn.
Ganska snart började danska polisen leta efter misstänkta på andra sidan sundet. En 23-årig man, tidigare ostraffad, greps i Malmö och utlämnades till Danmark.
Hans misstänkta kumpan, en 24-årig man, var internationellt efterlyst. Han greps i mitten av september i fjol när han landade på Kastrup. Han är sen tidigare dömd för misshandel.
Enligt danska polisen tog de båda en svenskregistrerad bil från Malmö till Skattemyndigheten nära Nordhavn station i Köpenhamn. Där placerade de bomben. Sprängmedlet var av en typ som bland annat används industriellt, exempelvis vid rivningsarbete.
Bombdådet har fått politiska och praktiska konsekvenser. Drygt en vecka efter dådet kallade danska statsminister Mette Frederiksen (S) till presskonferens och berättade att gränskontrollerna ska skärpas.
– Det är helt oacceptabelt att man kan åka från Sverige och placera ut dynamit i Danmark, sa hon i mitten av augusti i fjor.
Tisdagen var rättegångens sista dag i Köpenhamns byrett, motsvarande tingsrätten. Åklagare Andreas Christensen har tidigare under rättegången sagt att det handlar om terror och pläderade att svenskarna skulle döms till fängelse samt utvisas ur Danmark.
– Vår uppfattning är att bombsprängningen omfattas av en konvention från 1997, som heter konventionen för bekämpning av terrorbombningar.
Enligt åklagaren transporterade svenskarna bomben till skattemyndigheten samt såg till att den detonerade.
– Motivet är oklart. Jag kan bara säga att de tilltalade utan tvivel hade en bomb med till skattemyndigheten, säger åklagaren i rätten.
Svenskarna, 23 och 24 år gamla, nekar till anklagelserna men har erkänt att de kört den utpekade bilen från Malmö till Köpenhamn den aktuella dagen.
Enligt åtalet hade svenskarna fraktat bomben över Öresundsbron från Sverige bara några timmar tidigare.
Åklagaren utesluter inte att fler var inblandade i dådet, men de båda männen är de enda som hittills utpekats. Ingen skadades i explosionen.
Gå till toppen