Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommun varnar: Många ovana vandrare i fjällen

Det finns fortfarande snö kvar i vissa delar av fjällen. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Under våren och försommaren har fler än normalt velat ge sig ut och vandra för första gången. Det upplever Jokkmokks kommun, som nu oroas över att ovana vandrare ska ta sig an farliga turer, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.
Orsaken till det ökade trycket på vandringslederna antas vara coronapandemin och reserestriktionerna, som har ökat resandet inom landet.
Men väderförutsättningarna är ovanligt utmanande i år, med mycket snö och stora mängder vatten i vissa delar av fjällen. Bland annat har barnfamiljer velat vandra i den utmanande vildmarken i Sarek, där det fortfarande finns mycket snö kvar, enligt kommunen.
– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på Jokkmokks infocenter till SVT.
Gå till toppen