Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Söderåsens miljöförbund efterlyser gamla brandövningsplatser – vill ha hjälp från allmänheten

Brandövningsplatser kan vara en fara för miljön och nu eftersöker Söderåsens miljöförbund gamla okända övningsplatser. Samtidigt vädjar miljöförbundet till allmänheten om hjälp att hitta områden som måste saneras.

Söderåsens miljöförbund eftersöker gamla brandövningsplatser och uppmanar allmänheten att hjälpa till.Bild: Isabel Aguilar
I veckan gick Söderåsens miljöförbund ut med en efterlysning till allmänheten om att man söker efter uppgifter om gamla brandövningsplatser i kommunerna Bjuv, Klippan, Svalöv, Perstorp och Örkelljunga.
Enligt miljöförbundet kan dessa platser vara förorenade och behöva saneras efter att bland annat bensin och diesel använts som tändvätska och att släckskum innehållande den giftiga kemikalien PFOS använts.
– PFOS är en långlivad kemikalie som har förorenat många dricksvattentäkter runt om i Sverige. Därför har vi valt att inventera brandövningsplatser i våra fem kommuner där brandsläckningsmedel som innehållit PFOS kan ha använts, säger Michelle Karlsson miljöinspektör på Söderåsens miljöförbund.
Bakom räddningstjänsten i Bjuv finns bland annat en brandövningsplats. Nu vill Söderåsens miljöförbund ha in information om fler platser.Bild: Isabel Aguilar
Hon berättar att planen är att lista brandövningsplatserna och skapa en prioriteringsordning innan provtagningar görs på platserna. Det är första gången Söderåsens miljöförbund gör en sådan satsning.
– Genom att angripa källan och vidta åtgärder kan man på så vis minska spridningsrisken av PFOS och därmed minska risken att våra dricksvattentäkter förorenas. Vi har valt att dra igång detta då kemikalien är ett av de prioriterade ämnena i EUs vattendirektiv, säger Michelle Karlsson.
Efter att ha kontaktat de olika räddningstjänsterna i kommunerna har miljöförbundet fått in en del brandövningsplatser, flera av dessa ansvarar Försvarsinspektören eller Länsstyrelsen istället för. Men Michelle Karlsson menar att det kan finnas fler platser än dem som använts.
Tips om tillfälliga brandövningsplatser eftersöks också. Det kan vara en byggnad som planerats att rivas och istället bränts ner i träningssyfte.
– Vi vill ha kännedom om det finns andra platser som vi kan ha missat att få information om. Därför är vi tacksamma om allmänheten vill kontakta oss om man har information om både tillfälliga och permanenta platser.
Fakta

Förorenade brandövningsplatser

”Brandövningsplatser kan vara förorenade med många olika ämnen, både sådant som använts för att starta bränder, ämnen som uppstår vid eldningen samt släckmedel. Det handlar om bensin, diesel som använts som tändvätska, dioxiner som uppkommit av ofullständig förbränning, VOC [flyktiga organiska ämnen], metaller, PAH [polycykliska aromatiska kolväten] som kan ha uppkommit av det material man eldat.

När det gäller släckmedel är det brandskum som det övats med som är mest problematiskt. Det har innehållit PFOS [Perfluoroktansulfonsyra] som är en både mycket giftig och långlivad kemikalie.

Dessa ämnen bryts inte ner utan förorenar både marken, grundvattnet, sjöar och vattendrag samt kan spridas från platsen ut till omgivningen. Man har bland annat upptäckt PFOS i några kommunala vattentäkter runt om i Sverige.”

Källa: pressmeddelande Söderåsens miljöförbund.

Fakta

Kontakta Söderåsens miljöförbund

Om du känner till en tillfällig eller permanent brandövningsplats i din kommun kan du kontakta Söderåsens miljöförbund via mail till info@smfo.se.

Det går också att ringa miljöförbundet på 0435-78 24 70.

Gå till toppen