Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt äldreboende i Nyhamn uppskjutet – upphandlingen avbruten igen

Tidigast vid årsskiftet blir det klart vem som tar hem den komplicerade upphandlingen kring att bygga ett nytt äldreboende i Nyhamnsläge och omvandla Nyhamnsgården till trygghetsboende. Nu har upphandlingen avbrutits för andra gången.

Det dröjer innan Nyhamnsgården ersätts med ett nytt äldreboende och omvandlas till trygghetsboende. Upphandlingen har fått avbrytas för andra gången.Bild: Emelie Malmros
Ett nytt äldreboende i Nyhamnsläge har varit på gång i snart tio år. Men skjutits upp. Under fjoråret klubbade fullmäktige till sist att en ovanlig upphandling skulle ske som leder till att kommunen inte längre ska äga fastigheten där äldreboendet ska inrymmas.
Efter debatt, stod det klart att kommunens tanke är att den entreprenör som kammar hem uppdraget ska bygga själva huset. Men också äga och driva nuvarande Nyhamnsgården. När det nya boendet är klart ska samma bolag omvandla det gamla till trygghetsboende.
Upphandlingen har beskrivits som den första i sitt slag i Sverige. Redan i december ifjor fick upphandlingen avbrytas eftersom anbudsgivarna kom med en rad olika frågor.
Under våren har uppdraget återigen varit ute på marknaden. Men har fått avbrytas igen. En anledning till det är att Höganäs kommuns upphandlingsansvarig har slutat.
– Vi har behövt sätta in nya kompetenser. När vi gjorde det så upptäckte vi ett behov av att göra vissa justeringar, säger kommunchef Herman Crespin.
En faktor är också att det numera finns en ny detaljplan för området där det nya äldreboendet ska byggas.
– Anbudsgivarna måste också ta hänsyn till den nya planen, säger Herman Crespin.
Kommunchef Herman Crespin har fått konstatera att upphandlingen av det nya äldreboendet i Nyhamnsläge återigen fått avbrytas. Nu ligger uppdraget ute igen på marknaden.Bild: Anders Malmberg
När upphandlingen avbröts under våren, hade kommunen fått in åtta anbud. Man hade också bestämt sig för att gå vidare med fem av dem. Men istället har nu anbudstiden förlängts till och med augusti månad.
– Det var seriösa bud som kom in. Och vi får fortfarande intresseanmälningar från nya intressenter som vi nu ska ge en chans.
Det nya boendet ska innehålla 60 platser. Och ursprungligen var tanken att skriva ett avtal med entreprenören om att driva boendet i tio år. Men den tiden kan mycket väl bli längre.
–Vi vill också veta vad ett alternativ på 15 eller 20 år innebär. Blir det stor skillnad i pris får vi fundera på om vi inte ha ska ha en längre avtalstid.
Utvärdering av buden ska göras under hösten och enligt Herman Crespin ska fem finalister vaskas fram även den här gången.
– De ska få ett par månader på sig att lämna in en fördjupad offert.
Turerna kring upphandlingen gör att hela projektet försenas.
– Tyvärr blir det så. Vid årsskiftet räknar vi med att det blir ett politiskt beslut kring vem som får uppdraget.
Gå till toppen