Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: lite märklig liberal önskan

Svalöv är redan på rätt väg, skriver utbildningsnämndens ordförande.

Den 7:e juli publicerades en insändare ifrån Liberalerna i HD. I denna insändare uttrycker Liberalernas Torbjörn Ekelund och Annelie Frykholm en önskan om att Svalövs kommun borde minska antalet assistenter och istället satsa på speciallärare.
Jag vill ge dem rätt i att det är klokt att inte bara sätta in assistenter, utan att utreda elevernas egentliga behov och möta eleven på ett sätt som är gynnsamt för eleven.
Det jag anser lite märkligt med Liberalernas önskan är att det redan under tiden då Torbjörn Ekelund själv satt som ordförande i bildningsnämnden påbörjades ett intensivt arbete med att höja andelen behöriga till gymnasiet i Svalövs kommuns skolor.
Ett av ämnena som då lyftes av utbildningschef Hans Dahlqvist var att vi arbetade på fel sätt med att sätta in assistenter för elever som behöver stöd av duktiga pedagoger. En omställning av arbetet med elever i behov av särskilt stöd har påbörjats. Elevhälsoarbetet har utvecklats och antalet elevassistenter har minskat.
Vidare har utbildningschefen begärt och fått bildningsnämndens uppdrag att utreda behovet av en resursskola i Svalövs kommun. Liberalernas Annelie Frykholm sitter numera som ledamot i nämnden och har garanterat hört hur viktigt sektor utbildning ser på måluppfyllelsen och sett vilket arbete som görs för att lyfta de elever som riskerar att inte komma vidare till gymnasiet.
Svalövs kommuns utbildningssektor arbetar redan idag på ett sätt som till många delar liknar det som Liberalerna lyfter fram som grannkommunernas lyckade recept på att nå en högre måluppfyllelse. Detta vet Liberalerna om.
Vidare konstateras i insändaren att Svalövs skolor halkar efter i våra resultat. Detta är direkt felaktigt. Utan att jämföra oss med andra kan jag konstatera att Svalöv har under de senaste åren ökat andelen behöriga till gymnasiet ifrån 72,8 % år läsåret 2016/2017 till 86,7 % för läsåret 2018/2019. För läsåret 2019/2020 landade gymnasiebehörigheten på 85,3%. Förra läsåret låg Svalöv över rikssnittet, vilket inte Landskrona gjorde.
Även det genomsnittliga meritvärdet för åk. 9 var för läsåret 2018/2019 det högsta noterade i skolverkets statistik som sträcker sig tillbaka till läsåret 1997/1998. Detta är ett stort steg i rätt riktning och ett kvitto på att det arbete som görs ger resultat. Detta känner rimligtvis Liberalerna till.
Kim Hellström (SD), ordförande i bildningsnämnden, Svalöv
Gå till toppen