Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorpsbo får ersättning för tid i häkte

Justitiekanslern har beviljat ersättning till en 25-årig man för den tid han suttit anhållen och häktad, men därefter frikänts från brottsmisstanke. Ersättningen reduceras eftersom mannen under tiden suttit i fängelse för andra brott.

Enligt frihetsberövandelagen har den som suttit häktad eller anhållen mer än 24 timmar rätt till ersättning om de sedan frikänns från brott. Därför har en 25-årig man bosatt i Perstorps kommun nu beviljats ersättning av Justitiekanslern (JK) med sammanlagt 38 755 kronor.
Mannen satt häktad under en knapp månad i slutet av 2018 och därefter två och en halv månad under våren 2019 innan rättegången friade honom från brottsmisstankarna.
25-åringen får dock inte ersättning för hela tiden han suttit frihetsberövad, då han under delar av perioden suttit i fängelse för andra brott.
Eftersom han under den perioden skulle ha hållits i fängsligt förvar i alla fall har JK beslutat att det inte är skäligt att betala ut ersättning för de dagarna.
Ersättningen har därför reducerats till 37 000 kronor för lidande och 1 755 kronor för ombudskostnader.
Gå till toppen