Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordframfart för opposition i Singaporeval

Utmanarpartiernas rekordökning i valet i Singapore visar bland annat att unga vill se mer än bara det parti som dominerat politiken i landet sedan självständigheten.

Singapores premiärminister Lee Hsien Loong från People's Action Party röstar i parlamentsvalet, där oppositionen gick starkt framåt.Bild: AP/TT
Även om oppositionen bara lyckades säkra tio platser i parlamentet – jämfört med det ledandet partiet People's Action Partys (PAP) 83 platser – så var det ändå en historisk framgång i det sydostasiatiska landet.
PAP, som ofta kritiserats för att vara auktoritärt, har suttit på makten sedan 1959. De färska resultaten är de sämsta i partiets historia, både vad gäller stolar som förlorats och faktiskt valresultat i röstandel räknat.
Resultatet visar ”en tydlig önskan om en mångfald av röster”, enligt premiärminister Lee Hsien Loong, som pratade på en presskonferens efter att resultaten offentliggjorts.
– Singapores invånare vill att PAP ska bilda regering men de, och speciellt den unga befolkningen, vill också se större närvaro av opposition i parlamentet.
Analytiker tror nu att valnederlaget kan få PAP att agera på saker som striktare regler för arbetskraftsinvandring och andra frågor som oppositionen drivit.
PAP, som startades av personer utbildade i Storbritannien som återvände hem, har varit avgörande för Singapores utveckling från tidigare koloni till internationellt finanscentrum.
Gå till toppen