Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Morgan Johansson (S) vill inte verka mesig.

Morgan Johansson (S) vill inte verka mesig.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Regeringen vill göra en lagändring i brottsbalken. Den som fyllt 18 år och begår ett grovt brott ska inte längre särbehandlas med ett lägre straff, inte ens om hen tidigare varit ostraffad.
Från början var tanken att den så kallade straffrabatten skulle slopas även för mindre grova brott, något som kritiserats av bland andra Åklagarmyndigheten.
Det hade sannolikt blivit kontraproduktivt, eftersom unga personer som med dagens lagstiftning döms till skyddstillsyn eller fotboja istället hade hamnat i fängelse, vilket enligt forskning korrelerar med större återfallsrisk och svårighet att ta sig in på arbetsmarknaden.
Att 18-20-åringar som dömts för mord, våldtäkt eller grov misshandel nu tvingas ta de fulla konsekvenserna av sitt handlande är mer begripligt. Men kommer det att få önskad effekt?
I en statlig utredning om straffrabatten konstateras att det "inte finns något empiriskt, eller erfarenhetsbaserat, stöd för skärpta påföljder för unga lagöverträdare".
Det tycks alltså tveksamt att förslaget kommer att minska gängbrottsligheten, vilket sägs vara dess syfte.
Kanske handlar det snarare om att justitieminister Morgan Johansson (S) vill visa att han inte är mesigare än sina motsvarigheter i det högerkonservativa blocket i vardande.
Gå till toppen