Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om krönikörs ord om Miljöpartiet.

Medialt bottennapp av Carl Rudbeck.
Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
I en krönika av Carl Rudbeck i HD och Sydsvenskan (6/7) är det åter Miljöpartiet som är måltavlan. Denna gång kallas vi för en extrem och bisarr sekt, tidigare var vi bara extremister.
Ett genomgående och tjatigt tema i Rudbecks krönikor är att alla som han definierar som makthavare oavsett partifärg bara verkar ägna sig åt otillbörlig maktutövning och att tillskansa sig förmåner.
Rudbecks krönikor är mest ytliga analyser av skeenden med en djup misstro mot demokratiskt valda företrädare, där han finner sin livsluft och näring. Vi undrar vad HD och Sydsvenskan tycker detta tillför läsarna.
Det har en längre tid förts en allmän diskussion om hat, hårt tonläge och låg nivå i den mediala debatten.
Att kalla ett demokratiskt valt parti som ingår i Sveriges regering och som står upp för, och kämpar för, vår tids stora ödesfråga, klimatfrågan, och för alla människors lika värde, för en extrem och bisarr sekt tycker vi är ett medialt bottennapp. Särskilt som Rudbeck inte förklarar sig; I vad består det extrema, bisarra och sektliknande, som gör att Miljöpartiet så radikalt särskiljer sig från alla andra partier i Sveriges riksdag?
Sådana svepande och starka ord utan förklaring gränsar till ren hatpropaganda.
En reaktion som vi fått även från människor i vår omgivning och andra partiers företrädare.
En dagstidning publicerar vad den vill, alltid, även från fristående skribenter. Men det vore intressant att ta del av HD:s och Sydsvenskans reflektioner kring hur den aktuella krönikan förhåller sig till tonen i, och gynnar, det demokratiska offentliga samtalet.
Lena Östholm Munkberg, ordförande Miljöpartiet Helsingborg
Rickard Persson, kommunpolitiker, f d riksdagsledamot (MP)
Marcus Friberg, kommunalråd (MP)
Miljöpartister överkänsliga för kritik.
Att kalla Miljöpartiet extremt och sektliknande är inte så konstigt för alla med ögon att se. De senaste opinionsmätningarna placerar det under riksdagsspärren. Det framhärdar med en flyktingpolitik som idag saknar folkligt stöd; det förordar skatter som försvårar och försämrar livet för vanligt folk som till exempel flygskatten och liknande ondskefulla påfund.
MP tycks överkänsligt för kritik som de med tidens slappa och slarviga språkbruk vill jämställa med hatpropaganda. Jag hatar inte MP men finner dess oproportionerliga inflytande över svensk politik olyckligt. Och, det var kärnan i min artikel, i egentlig mening odemokratiskt, i ett längre perspektiv till och med farligt.
När väljare märker att det nuvarande demokratiska systemet gynnar obstruerande sekter kommer de i ökad grad i framtiden att vända sig till nya partier och locka fram nya krafter. De stora partierna måste medan tid ännu är inse att de spelar ett farligt spel när de låter extremister sätta en agenda som strider mot folkviljan.
Carl Rudbeck
krönikör och fristående skribent
Gå till toppen