Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Mer om skolresultaten i Svalöv

”Vi skriver för att klargöra vår ståndpunkt för medborgarna”, skriver två liberala politiker.

Vår debattartikel i HD upprörde uppenbarligen. Att nämndsordförande svarar är bra. Att Liberalerna dessutom får möjlighet att debattera mot en tjänsteman i förvaltningen är lite ovanligt, men spännande.
Först vill vi med emfas betona att vi på intet sätt påstått att resultaten i Svalöv blivit sämre. Vi har halkat efter på grund av att andra, till exempel Landskrona blivit bättre på kortare tid. Både Hellström (SD) och utbildningschefen lyfter måttet på hur många elever som uppnått behörighet till yrkesgymnasium som bevis för att Svalöv blivit bättre.
Men skolresultat skall mätas på ett bredare sätt. Hur många som blivit behöriga till gymnasium är bara ett mått på hur många som tagit sig över en gräns. Detta är inte ett mått på det samlade kunskapsresultatet. Kunskapsresultatet beskrivs med det mått som kallar ”meritvärden”.
Denna statistik kan, för hela landet, återfinnas på Skolverkets hemsida. Måttet är värdet av de genomsnittliga betygen för till exempel de som går ut nionde klass. Liberalerna vill att alla elever i skolan skall kunna nå sin fulla potential. Det är viktigt för Sverige att alla elever blir så duktiga de bara kan.
Resultatet av dessa ”meritvärden” är att samtliga Landskronas fem högstadieskolor har bättre meritvärden än Linåkersskolan. Så var fallet både 2018 och 2019. Resultat för 2020 finns inte tillgängliga ännu. Det är alltså inte självklart att skolan i Svalöv är bättre än Landskronas.
Landskronas väg mot goda resultat är komplex och innehåller många delar. I vår debattartikel ville vi klargöra för läsarna vad vi tycker om just den delen som handlar om barn med särskilda behov. Ordförande för bildningsnämnden skriver att vi Liberaler borde veta både det ena och det andra.
Vi skriver för att klargöra vår ståndpunkt för medborgarna. Inte för att kritisera eller ställa frågor. Varken till bildningsnämnden, dess ordförande eller vår utbildningschef. Vi skriver för att klargöra för medborgarna vart vi står i frågan. Bara för att vi själva vet vad vi tycker, så är det icke allom givet att medborgarna automatisk också vet detta. Det tror vi att även Sverigedemokraterna kan förstå och respektera.
Liberalerna I Svalövs kommun
Torbjörn Ekelund (L), tidigare ordförande för bildningsnämnden i Svalövs kommun
Annelie Frykholm (L), ledamot i bildningsnämnden i Svalövs kommun
Gå till toppen