Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor omsättning av hemtjänstpersonal

Coronakrisen har lett till ökad personalomsättning inom hemtjänsten. Något som resulterat i oro hos vårdtagare.
– Jag skrev upp namnen på personalen som besökte mig och fick det till 37 olika namn på bara några veckor, säger hemtjänstbrukaren Inga Bengtsson.

Coronapandemin har ökat personalomsättningen kraftigt inom hemtjänsten. Bilden har inget med personerna i artikeln att göra.Bild: Aline Lessner
I våras presenterade Folkhälsomyndigheten riktlinjer för hur personalen inom äldrevården ska arbeta för att undvika smittospridning. Andra beslut, om exempelvis användning av skyddsutrustning, skulle tas på kommunal nivå.
– De träffar många olika personer men bär inte munskydd, bara skoskydd och handskar. Ibland byter de inte skoskydd, säger Inga Bengtsson från Örkelljunga.
Hon har brukat hemtjänst i sammanlagt 16 år. Under de senaste åren har hon märkt av en förändring.
– Den största skillnaden är att de har blivit fler. Jag räknade ihop att jag hade haft 37 olika personer hos mig på bara några veckor, säger Inga.
Områdeschefen Rose-Marie Karlsson förstår hur ökningen av personal kan vara skrämmande men förklarar att det är ett resultat av att personalen har följt riktlinjerna.
– Det har definitivt skett en ökning när det kommer till andelen vårdgivare per tagare. Däremot har personalen varit väldigt duktiga på att stanna hemma om de har känt av några symtom. I relation med en god hygien har det resulterat i en låg smittspridning, säger Rose-Marie Karlsson
När det gäller uppgiften om 37 personer hänvisar Rose-Marie Karlsson till kommunens ip-system.
– Enligt vårt program är det ingen vårdtagare som har haft 37 personer hos sig under en två veckors intervall.
Ett stickprov med tre vårdtagare under perioden 1 juni till 15 juni visar att de i genomsnitt mötte 20 ansikten under en tvåveckorsperiod. Det kan jämföras med uppgifter från den offentliga databasen Kolada som visar att en vårdtagare i kommunen förra året mötte i genomsnitt 13 personer under två veckor.
– Jag brukar hemtjänsten flera gånger per dag och det är sällan samma personer som kommer. Bara den här veckan har jag haft två nya hos mig, säger Inga Bengtsson.
Rose-Marie Karlsson är medveten om att det har varit ett stort utbyte av personal men ser redan nu att det håller på att minska. Under pandemins början var det uppemot tolv personer i veckan som sjukanmälde sig, nu är antalet nere på mellan en och fyra.
– Vi har ju fått råd från en krisledningsgrupp hur vi ska göra men såklart kan man alltid ge ut mer information. I slutändan vill vi göra rätt för både personalen och vårdtagarna, säger Rose-Marie Karlsson.
För Inga Bengtsson är förhoppningarna att hon inte behöver välkomna lika många nya ansikten framöver.
– Det hade varit skönt att ha samma personer här, speciellt på morgonen, säger Inga
Gå till toppen