Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hansa Biopharma tar banbrytande egenutvecklat läkemedel till marknaden

I förra veckan fick Lundabolaget ett miljardtillskott i kassan. Nu ska Hansa Biopharma gå från forskningsbolag till kommersiellt läkemedelsbolag med något så ovanligt som ett helt nytt läkemedel utvecklat i Sverige hela vägen från labbet till marknaden – en medicin som kan komma att rädda njursjuka patienters liv.
– Det har inte skett på årtionden att ett svenskt bolag når hela vägen fram, säger vd Søren Tulstrup.

Lars Jacobsson, forskningsingenjör i bioanalysgruppen, och hans kollegor på Hansa Biopharma i Lund ser fram emot att bolagets första egna läkemedel kan lanseras kommersiellt i Europa.Bild: Patrik Renmark
De goda nyheterna har duggat tätt för Lundabolaget Hansa Biopharma de senaste veckorna. I slutet av juni fick bolaget ett positivt EU-besked om godkännande av ett nytt läkemedel som ska användas vid njurtransplantationer. I början av månaden fick man ett globalt licensavtal med amerikanska Sarepta Therapeutics på plats. Och i förra veckan gav en riktad nyemission 1,1 miljarder nya kronor i kassan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen