Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han har en egen flipperhall i garaget

Andreas Nirvén var bara en liten påg när han blev förtjust i att spela flipperspel. Den tjusningen har med åren växt till ett genuint intresse - idag äger han ett trettiotal maskiner och tävlar på hög nivå.

Bollkontroll och bra öga-hand koordination är bara en del av vad som krävs. ”Man måste lära sig vilka kombinationer som ger höga poäng. Sen finns det olika strategier, ska man satsa på lätta poäng eller på farliga skott där kulan blir svår att fånga upp om man missar?” säger Andreas NirvénBild: Niklas Gustavsson
En gång var flipperspelen nästan omöjliga att undgå. På så gott som varje café, bar eller pizzeria kunde man se spelen som med blinkande lampor och spännande ljudeffekter lockade kunder.
Andreas Nirvén var en av de som fann spelen fascinerande.
– Mina föräldrar hade en stuga i Skummeslöv där vi tillbringade varje sommar och det var ju jättetråkigt tyckte jag. Men i trakterna fanns ett antal spelhallar, så jag gick och samlade in tomburkar för att få mynt att spela för.
Några av Andreas Nirvéns 34 flipperspel. Batmanspelet med motiv från 60-talets tv-serie är signerat av Julie Newmar som spelade rollen som Catwoman.Bild: Niklas Gustavsson
Med ändrade lagar blev flipperspelen mindre lönsamma och de flesta försvann under 90-talet. Men för Andreas hade intresset bara vaknat.
– Jag hittade av en slump fyra spel som stod i källaren till ett fik i Förslöv. Jag köpte dem av ägaren för fyratusen kronor och rustade upp dem. Fast de har jag sålt igen.
Samlandet satte igång på allvar för ungefär tio år sedan och idag har Andreas 22 flipperspel i sitt utbyggda garage. Ytterligare tolv ligger på ett lager i väntan på renovering.
Spelhallen i garaget har Andreas döpt till Kains Playground ”Här arrangerar jag tävlingar en gång i månaden. Fast på grund av corona har vi ju inte kunnat ha några matcher under våren.”Bild: Niklas Gustavsson
– Det kräver en del hålla spelen i fungerande skick. Batterier måste bytas en gång om året, gummilister som kulorna studsar mot blir slitna. Och med åren så nöts färgen bort från spelplanen. Lite beror det ju på hur mycket man spelar förstås.
Ett nytt flipperspel i de dyraste utgåvorna kostar runt 100 000 kronor. Men för den som vill skaffa ett eget spel går att komma undan med mindre än så.
Spinnern, med basketbollen på, roterar när Andreas träffar den med kulan. Genom att träffa olika mål i olika kombinationer får spelaren bonuspoäng. Men alla spel är olika, det är en del av tjusningen.Bild: Niklas Gustavsson
– Begagnade spel kan man få tag i från 5 000 kronor och uppåt. Priset beror lite på skick, ålder och hur eftersökt just det spelet är. Det skadar inte att vara lite händig men det finns forum på nätet där man kan få tips och råd om hur man rustar upp sitt spel.
Förutom att samla på spelen och spela själv deltar Andreas också i tävlingar både i Sverige och större internationella mästerskap. Som bäst rankades han på plats 35 bland svenska spelare.
Rockgruppen Metallicas spel har också ett jukebox-läge så man kan lyssna på bandets musik när man inte spelar flipper.Bild: Niklas Gustavsson
Vad är det som gör flipperspel så speciellt?
– För det är lite som poker, lätt att lära sig men svårt att bemästra. Och så är de snygga som möbler. Sen är det spel som är kvar i det analoga. Inga ettor och nollor som i ett dataspel utan som spelare styr man allt enligt mekaniska regler.
Att bara skjuta iväg kulan direkt är sällan en bra strategi för den som vill samla de höga poängen. Grundtipset är att stoppa upp kulan med en flipper för att få tid att överblicka och sikta in sig.Bild: Niklas Gustavsson
För den som är mer nyfiken på flipper som hobby rekommenderar Andreas Nirvén Svenska flippersällskapets hemsida. Där står att läsa om bland annat tävlingar, spel till salu och renoveringstips.
Gå till toppen