Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Det måste bli ett slut på att skolor brinner.

Inte nu igen! En Lundaskola i lågor. Natten till fredagen var det Palettskolan.Bild: Patrick Persson
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Polisen beslutade på fredagsförmiddagen att utlysa en särskild händelse efter branden i Palettskolan i västra Lund. Det heter ju så, en särskild händelse, när polisarbetet måste planeras utifrån en händelse – plötslig eller inplanerad – som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som ofta kräver en speciell organisation eller speciella kompetenser.
Samtidigt vet ju många i Lund med omnejd att det inte bara handlar om en händelse. Utan många. Förfärande många.
Branden i Palettskolan är den tredje skolbranden inom loppet av två veckor. Den tolfte skolbranden sedan i mars i år. Omkring 60 anlagda bränder har polisanmälts i Lund i år.
För två veckor sedan startade Lundapolisen en särskild utredningsgrupp för bränderna. Beslutet om en särskild händelse innebär, förklarar presstalespersonen Ewa-Gun Westford, att polisen nu har tillgång till regionens samlade resurser – av vilka somliga hämtas från Operation Rimfrost.
Det är utmärkt. En kraftsamling krävs. De återkommande bränderna vållar självfallet stor oro. Bland allmänhet och föräldrar, men kanske särskilt bland skolbarnen. Skolan är – eller ska åtminstone vara – en av barnens trygga platser i livet. Där de normalt sett tillbringar en stor del av dagen. Och på Palettskolan går – när de inte har sommarlov – fler än 200 barn, från förskoleklass till sexan.
En anlagd skolbrand är inte heller någon bagatell, inget som kan avfärdas som ett oskyldigt pojkstreck. Tvärtom, det är ett allvarligt brott. En anlagd brand rubriceras som mordbrand och kan ge fängelse i mellan två och åtta år.
Inte sällan är gärningsmännen emellertid i yngre åldrar, kanske till och med under 15 år, alltså inte ens straffmyndiga. I ett projekt om anlagda skolbränder fann forskarna fyra huvudmotiv: vandalisering, brand för att dölja skolinbrott, brand för att förhindra skolverksamhet, som ett läxförhör, och psykiska problem.
Vad som än ligger bakom bränderna i Lund måste de få ett slut.
Skolbarn och anhöriga ska inte behöva känna oro och rädsla inför vanliga skoldagar.
Skattebetalarna har mycket bättre saker att lägga pengarna på än brinnande skolor som varje år kostar mångmiljonbelopp.
Polisen och räddningstjänsten har visserligen inga fotbollsmatcher att bevaka just nu, inga stora konserter att behålla ordning och säkerhet under, men de borde ändå ha fantasi nog att fylla sina arbetsdagar.
Gå till toppen