Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Släktens hemligheter avslöjas med dna-tester

Nu startar en ny serie där släktens sanning avslöjas. Gunilla Nordlund är programledare för ”Familjehemligheter”, som sänds i P1 på måndagar.

Gunilla Nordlund är programledare för nya serien "Familjehemligheter". Patricia Eriksson och Sandra Englund gör upptäckter som förändrar deras liv.Bild: Roland Classon och privat
Gunilla Nordlund, känd från Släktband, är programledare i ”Familjehemligheter”. Tre avsnitt är klara för sändning.
– Vi planerar för totalt åtta avsnitt det här året. Det är spännande program att jobba med. Jag fångas av släkt- och familjeberättelser, säger Gunilla Nordlund.
Släkthemligheter finns i de flesta familjer. Nu möter Gunilla Nordlund personer som avslöjar vad de upptäckt och hur det har förändrat deras liv.
– Att få veta släkthemligheter omkullkastar mycket i livet. Men det är viktigt att prata om det. Vi låter olika personer berätta vad som händer i själen när släkthemligheten avslöjas, säger Gunilla.
Familjehemligheter och Släktband har vissa likheter.
– Familjehemligheter kan ses som en lillasyster till Släktband som vi sänt sedan 2004. Det är ingen konkurrent, men programmen kompletterar varandra väldigt bra. I Släktband ger vi kunskap om släktforskning, men eftersom vi har 70 års sekretess får det nya programmet Familjehemligheter också en plats i Sveriges Radios utbud.
I de tre första avsnitten har dna-test haft en avgörande betydelse för berättelserna. I programmet medverkar även Peter Sjölund, rikskänd expert på dna inom släktforskningen.
– Det är mycket dna i de första programmen. Men det kommer även att bli avsnitt där dna inte är inblandat.
Patricia Eriksson, adopterad från Indien, letar efter sin mamma.Bild: Privat
Det första avsnittet (20/7) handlar om Patricia Eriksson, Umeå.
– Hon är adopterad från Indien men har inte hittat några spår efter sin biologiska mamma, som hon längtat efter. Breven till barnhemmet i Indien gav inget. Men så visar ett dna-test att hon har en kvinnlig släkting – i Norge. Någon mamma har hon ännu inte hittat, så hon får gå vidare i sökandet, säger Gunilla.
I det andra avsnittet (27/7) är det Sandra Englund, Gävle, som en dag, via dna-test, upptäcker att hennes släkt har romska anor.
– Hon har rötter i resandefolket både på sin mammas och pappas sida. Men det hade blivit gömt och glömt i flera generationer. Nu upptäckte hon en helt annan värld. Sedan sanningen kommit fram vill hon nu lära sig språket och höja statusen på resandefolket, berättar Gunilla.
Sandra Englund upptäckte att hon har rötter i resandefolket.Bild: Privat
Det tredje avsnittet (3/8) handlar om Anders Strömbom, som via ett dna-test fick veta att hans pappa inte var hans pappa.
– Han gjorde ett dna-test mest på skoj. Beskedet blev att hans pappa var en anonym donator. Men med hjälp av dna-testet har han nu kunnat träffa sin pappa. Det är en osannolik historia, säger Gunilla.
Familjehemligheter i P1 (måndagar klockan 11.02) släpps även som podd.
– Förhoppningsvis fortsätter programmet nästa år, säger Gunilla Nordlund,
Även det populära folkbildande radioprogrammet Släktband i P1 gör sig redo för ytterligare en ny säsong. Programmet görs av Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström. Släktband har sänt drygt 200 avsnitt sedan starten för 16 år sedan.
– Vi fortsätter som vanligt. Det blir tio program och vi har kommit långt i planeringen, trots coronatider med alla begränsningar det medför, säger Gunilla Nordlund.
Första avsnittet av Släktband sänds den 16 november.
– Temat vi jobbar efter är de som har gått över gränsen: geografiskt, socialt, ekonomiskt eller moraliskt.
Gå till toppen