Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Insändare: ”Tänker du någon gång att även hon/han varit ung med framtiden framför sig?”

Insändarskribenten skriver till dem som arbetar inom hemtjänsten.

Visst vill du som undersköterska/vårdpersonal i hemvården ha högre lön, visst tycker du att ditt jobb saknar status?
Vad skulle du gjort annorlunda i ditt arbete om du fick högre lön? Ser du på ditt arbete med stolthet? Kan du ärligt säga att du gör vad du kan för de människor som bor hemma så att de känner sig trygga, får den hjälp de behöver för att kunna leva ett fint liv?
Ser du till så att hen får all den hjälp hen behöver? Inte bara ser till vad som står i beslutet utan även kontaktar den som bör kontaktas om inte hjälpen räcker till.
Ser du till att hen är ”hel och ren”, tänderna borstade, håret i ordning och att hen får i sig mat och hjälp med det om hen inte själv kan?
Utför du städning, inköp och tvätt på ett bra sätt? Sitter du ner någon gång och pratar när du har tid? Använder du din arbetstid på bästa sätt?
Följer du de regler och riktlinjer som följde med när du skrev under ditt anställningsavtal? Följer du även de regler som kommer efter hand, till exempel nu under covid-19 att använda skyddsutrustning?
Tänker du på att du representerar din arbetsgivare när du arbetar och/eller när du använder arbetskläder med logga på. Följer du lagar och regler angående hur du framför ett fordon, hur och var du parkerar?
Ser du din arbetskamrat/kollega som en tillgång, visar du henne/honom respekt?
Ser du vårdtagaren/brukaren som den människa hen är och har varit, även om livet farit illa med honom/henne? Tänker du någon gång att även hon/han varit ung med framtiden framför sig?
Har du någon gång försökt sätta dig in i vårdtagarens/brukarens situation? Skulle du vilja ha den hjälp som du själv ger?
Listan med frågor kan göras milslång och svaren på dem har bara du. Du är den första som ska visa ditt yrke respekt, för om inte du själv gör det varför ska då andra göra det?
Du ska prata om ditt arbete med stolthet, inte nedlåtande. Du är den förste som kan börja ge ditt yrke status.

Tänk på att du är viktig för många

Gå till toppen