Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Billig obligatorisk basförsäkring. För säkerhets skull.

Inte alla hyresgästerna som bodde i det brandhärjade huset på Koppargården i Landskrona visade sig ha hemförsäkring.Bild: Patrick Persson
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Behövs det en lag om obligatorisk hemförsäkring? Frågan är högaktuell sedan två bostadshus i Landskronas utanförskapsområden brunnit och lämnat familjer hemlösa. Några av de drabbade visade sig sakna en hemförsäkring som skulle gett dem ersättning för sina totalförstörda hem.
Svenskar är sedan gammalt väl försäkrade – 97 procent har hemförsäkring. Många tecknar gärna en extra försäkring på den nya tvättmaskinen eller semesterresan, för det kan komma väl till pass. Vad man då inte tänker på är att mycket redan är försäkrat via hemförsäkringen – och vid skada går det knappast att få ut dubbel ersättning om man nu råkat ha två olika skydd.
Men bland unga som nyligen bildat eget hushåll och invandrare är det inte lika vanligt att skaffa hemförsäkring. Enligt SCB står var tionde med utländsk bakgrund utan.
Ett drabbat par i Landskrona förklarade i SVT:s lokala nyheter att de på grund av språksvårigheter tagit för givet att hemförsäkring ingick i hyran. I samma inslag krävde en chef på socialförvaltningen lagstiftning om obligatorisk hemförsäkring.
Att förlora sitt hem i en brand är en traumatisk upplevelse. Att sedan upptäcka att en ersättning uteblir gör det också till en ekonomisk katastrof med långtgående konsekvenser för hela familjen. En obligatorisk hemförsäkring hade därför kunnat underlätta att bygga upp ett nytt hem.
Givetvis har individen alltid ansvar för sitt liv och den som av någon anledning väljer bort vissa former av skydd brukar få skylla sig själv. Det finns trots allt en gräns för hur mycket staten, eller kommunen, ska uppfostra medborgarna. Struntade du i att gå med i a-kassan under alla år du jobbade heltid? Gnäll inte då om du plötsligt blivit av med jobbet. Fick du skaffa nya tänder som kostade tre månadslöner? Tja, stor godiskonsumtion kräver ju trots allt regelbunden tandborstning, även om det är tråkigt.
Att unga och invandrare saknar hemförsäkring är delvis en fråga om upplysning. Det utesluter inte att vissa skulle fortsätta att välja bort försäkring för att de inte har råd. Vid en brand drabbas dessutom hela familjer, inte bara den vars namn står på kontraktet. Det finns även ett fåtal, ofta djupt skuldsatta, som försäkringsbolagen inte accepterar som kunder.
Redan idag omges vi av tvångsförsäkringar. Fordon är obligatoriskt försäkrade för att skydda andra trafikanter från ekonomisk skada. Sjukpenning och pension är former av försäkringar som staten finansierar via skattetvånget. I andra kulturer förväntas medborgaren själv ordna sådant. För svenskar är det ofta en främmande tanke att lägga ansvaret för en så pass väsentlig förmån på individen.
En villaägare tvingas ta en brandförsäkring av banken, som inte vill stå utan säkerhet för huslånet om huset brinner upp. Missar du att försäkra bilen blir den automatiskt ansluten till trafikförsäkringsföreningen. En liknande lösning med en billig basförsäkring kopplad till hyreskontraktet borde därför kunna konstrueras utan att hyresgästen behöver känna sig överdrivet curlad.
Gå till toppen