Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dricksvattnet i Kvidinge förstör kranar – husägare nekas ersättning från NSVA

Kalkhalten i dricksvattnet i Kvidinge ställer till problem för husägare. Bjarne Sjö har fått betala flera tusen kronor för nya duschblandare och plattvärmeväxlare som proppats igen av kalk.

Bjarne Sjö har bott i huset i Kvidinge i över tio år, den senaste tiden har han haft stora problem med kalkhalten i varmvattnet.Bild: Isabel Aguilar
Bjarne Sjö skruvar av silen till köksblandaren och visar kalkavlagringar som fastnat. Den höga halten kalk i dricksvattnet i Kvidinge har inneburit att familjen flertalet gånger under åren fått tömma eller byta ut blandare och annan armatur. Enligt Bjarne Sjö har problemet förvärrats den senaste tiden.
– Blandaren fick skruvas av två gånger under en helg för att vi överhuvudtaget skulle kunna duscha, säger han.
Han berättar att de använder en plattvärmeväxlare för att värma upp vattnet i huset. När den började krångla i januari hörde Bjarne Sjö av sig till Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, då en rörläggare berättat att liknande problem drabbat andra kunder i området.
– NSVA medgav att det var fel på deras anläggning och att kalknivåerna var höga men ändå nekas jag ersättning, säger han.
Bjarne Sjö är van vid att både behöva rensa och byta ut armaturer på grund av kalk som proppat igen silar och rör.Bild: Isabel Aguilar
Installationen av två nya plattvärmeväxlare på två år har kostat honom flera tusen. Samtidigt fick han rekommendationen av NSVA att själv installera en avhärdningsanläggning, en investering han uppskattar till mellan 12 och 15 000 kronor.
– Vi betalar fullt pris för en produkt som inte är fullgod och det är orimliga kostnader som skjuts över på den enskilda konsumenten. Vi bör få en kompensation eller sänkt VA-taxa men det viktigaste är att NSVA tar detta på allvar och gör något åt problemet, säger Bjarne Sjö.
Vattnet i huset värms upp med hjälp av en plattvärmeväxlare som sitter i oljepannan. När vattnet värms upp uppstår en kalkavlagring. ”Vi följer den rekommenderade anvisningen för temperaturen på varmvattnet”, säger Bjarne Sjö.Bild: Isabel Aguilar
Kalkhalten i vattnet mäts i hårdhetsgrad. Tidigare har hårdheten legat på 8 grader men i december och april uppmättes den till 12 grader. Enligt Lars Ödemark, specialist på dricksvattenkvalitet på NSVA, har det berott på en doserpump i vattenverket som krånglat under en tid, men som nu fungerar.
Oavsett om doserpumpen fungerar eller inte är vattnet fortfarande tjänligt menar Lars Ödemark.
– Det är inget fel på vattnets kvalitet utan det lever upp till kraven i dricksvattenföreskriften. Det geologiska området med mycket berg gör att vattnet blir hårt, säger han.
Lars Ödemark berättar att det finns två vattenverk i Åstorps kommun, ett i Kvidinge och ett i Åstorp. Vattnet blandas sedan i rörnätet och det blir problem om vattnet från verken har olika hårdhetsgrad.
– Kvidingeverket är konstruerat så att det ska avhärda vattnet innan det blandas med Åstorpsvattnet. Men målet är inte att göra Kvidingevattnet så mjukt det bara går för då blir det ojämnt på andra hållet.
Det är kalkgruset, eller kalkavlagringen som ställer till problem för plattvärmeväxlare eller varmvattenberedare som slutar att fungera.Bild: Isabel Aguilar
I framtiden kan lösningen vara ett nytt vattenverk som ska ersätta de två nuvarande. Då kan vattnet avhärdas till önskad hårdhet i hela kommunen.
– Frågar man vissa kunder vill man göra vattnet mjukare än idag, men det kan kosta och det är upp till Åstorps kommun att besluta.
Det kan dröja flera år innan ett sådant vattenverk är på plats. Samtidigt betalade Bjarne Sjö nyligen över fyra tusen kronor för en installationen av en ny plattvärmeväxlare. Någon ersättning för den kan han inte räkna med.
– Jag har full förståelse för att kunderna ser detta som ett problem men generellt ger vi ingen ersättning för sådant då vattnet bedöms som tjänligt, sen kan det finnas specialfall. Men tjänligt är tjänligt, säger han.
Gå till toppen