Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyresvärd får betala flera tusen kronor i böter för råttor i lägenhet – överklagar till länsstyrelsen

Råttor i kylskåpet fick en hyresgäst i Åstorp att larma kommunen. Efter flera inspektioner tvingas hyresvärden att få bukt med råttorna och betala ett vite på 10 000 kronor. Nu överklagar hyresvärden beslutet till länsstyrelsen.

Arkivbild. En boende i en hyreslägenhet i Åstorp upptäckte förra året att råttor gnagt hål in till kylskåpet. Flera månader senare anser bygg- och miljönämnden att hyresvärden inte fått bukt med råttproblemen.Bild: Britt-Mari Olsson
Det var i november förra året som en boende i en hyreslägenhet klagade till bygg- och miljönämnden i Åstorp om råttor i lägenheten.
Enligt klagomålet hade den boende bott i lägenheten några dagar när han upptäckte råttor i kallförrådet och köket. Råttorna hade även gnagt hål in till kylskåpet som täckts över med en extra glasskiva.
Fyra dagar senare gjorde bygg- och miljöförvaltningen en inspektion i lägenheten där råttor, flera spår av råttor, råttspillning och hål i väggar hittades. Det syntes även söndergnagda sopor under köksvasken och söndergnagd isolering bakom kylskåpet.
En andra inspektion gjordes i mitten av december. Denna gången var råttspillningen borttagen men den boende i lägenheten uppgav att han hörde att det sprang i väggarna och ett hål i kallförrådet intill köket fanns fortfarande. I garaget, som angränsar till köket, syntes även hål i stenväggen.
Enligt den privata hyresvärden var det den boendes fel att råttorna kommit in i lägenheten då hen inte höll rent i lägenheten. Någon åtgärdsplan för råttorna uppgav därför inte hyresvärden.
Men bygg- och miljönämnden beslutade att ge hyresvärden ett föreläggande om att inom två månader vidta flera åtgärder som omfattade skadebekämpning och skadedjursinventering i alla lägenheter för att se hur råttorna tog sig in. Om detta inte följdes skulle hyresvärden tvingas att betala ett vite.
En uppföljande inspektion gjordes i början av mars, men inte heller denna gången var åtgärderna tillräckliga trots att Anticimex varit i lägenheten.
Fortfarande fanns det hål i ett rum intill köket och i garaget. Det fanns även spår av ett djur som krafsat i en tallrik med frön i köket. Samtidigt hade kommunen fått ny information om ljud från råttor på fastigheten och hyresvärdens bil hade även fått sin isolering söndertuggad av råttor.
Därför beslutade bygg- och miljönämnden att återigen förelägga hyresvärden att genomföra en skadedjursinventering och skadedjursbekämpande åtgärder i en del av fastigheten. Ett vite på 10 000 kronor utfärdades också.
Nu har hyresvärden överklagat beslutet till länsstyrelsen. I överklagan hävdar hyresvärden att man följt Anticimex anvisningar och råd och utfört de åtgärder som varit nödvändiga. Den nya informationen om ljud från råttor bör även betraktas som hörsägen menar hyresvärden och avfärdade även misstankarna om spår av råttor i köket.
Gå till toppen