Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De är nya gästgivare på Spången

Anrika Spångens gästgivaregård drivs sedan några veckor i ny regi. Men några nymodigheter kommer inte gästerna att se, äkta och hemmagjort och inget hittepo är parollen för Kaisa Kutila och Kim Lilja.

"Vi vill tacka alla de som redan hittat hit och även välkomna alla nya som vill besöka oss framöver” säger Kaisa Kutila till höger. Med Kim Lilja som kompanjon driver hon både hotell och restaurang på Spången.Bild: Jakob Thorell
Det var den 1 juli som Kaisa Kutila tog över driften av Spångens gästivaregård utanför Ljungbyhed.
– Jag började här som anställd i fjol, men nu har jag tagit över som arrendator. Det är nog det bästa jag gjort, vi brinner ju för detta båda två, säger Kaisa Kutila med en blick på kocken Kim Lilja.
Kim Lilja har även han varit anställd på Spången under det senaste året. Tidigare arbetade han på restaurangerna Sankt Markus Vinkällare och Gränden i Malmö.
Kaisa Kutilas bakgund är lite annorlunda.
– Jag jobbade på Findus i fyrtio år, både i produktionen och på lagret. Det är ju ett stort steg därifrån till restaurangbranschen, men det har varit så roligt redan från dag ett, säger hon.
Även om verksamheten bara har börjat har både Kaisa och Kim inriktningen klar för sig.
”Detta är det bästa som hänt mig. Tänk om jag vetat för fyrtio år sedan hur roligt det är att vara gästgivare” säger Kaisa Kutila.Bild: Jakob Thorell
– Spången ska vara ett gediget gästgiveri med de möjligheter som det innebär, säger Kaisa Kutila.
Kim Lilja instämmer.
– Det betyder traditionell husmanskost, smörgåsbord, gåsmiddag, julbord och liknande. Allting ska vara äkta och hemmagjort. Köttbullarna är rullade för hand till exempel, säger Kim Lilja.
– Och är det köttbullar på menyn så ska det vara med gräddsås, potatis och lingon. Inget hittepo! säger Kaisa Kutila med eftertryck.
Känns det inte nervöst att ta över ett så berömt ställe som Spången?
– Nej då, det är bara roligt. Men vi är väldigt stolta över gästgiveriet båda två. Det är vackra lokaler med mycket historia, säger Kaisa Kutila.
– Det är lite av ett museum över det. Många kommer ju in bara för att titta, men vi brukar kunna övertyga dem att stanna på en kopp kaffe när de ändå är här, flikar Kim Lilja in.
Kim Lilja steker runt trehundra av sina handrullade köttbullar inför lunchen.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen