Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturhuset "Flamman" sålt till privatperson

Kulturhuset i Ekeby, även känt som Flamman, har sålts till en privatperson. Nu ska kommunstyrelsen ta ställning till försäljningen. – Kontraktet är påskrivet men inget är klart förrän kommunstyrelsen fattar ett beslut, säger ansvarig mäklare Michael Swensson.

Ekeby Folkets hus även kallat Flamman.Bild: Annsofie Wieland
Flamman i Ekeby har under de senaste fem åren varit kommunägt men nu ser det ut som huset med tillhörande restaurangkök, samlingssal och 5000 kvadratmeter tomt blir privatägt.
– Det är en privatperson som har visat intresse för tomten och nu även skrivit på ett kontrakt, säger mäklaren Michael Swensson som har tagit hand om affären.
Ekeby Folkets hus byggdes 1898 och lades ut till försäljning i februari i år. Fastigheten köptes av kommunen 2015 med förhoppningar att bygga bostäder men behovet var aldrig stort nog vilket ledde till att fullmäktige i september 2019 beslutade att sälja den vidare igen.
– Vi har blivit hårdare med att se över hur vi använder våra egendomar. Kommunen är ju inga fastighetsägare och därför valde vi att sälja vissa byggnader som inte användes, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Henrysson (SD).
Den gamla byggnaden ägdes i många år av Skromberga arbetares byggnadsförening innan kommunen köpte den i relativt dåligt skick. När kommunen la ut byggnaden för försäljning var skicket detsamma vilket fick många att börja oroa sig vad som kan ske med kulturarvet om en privatperson tar över.
– Det finns en bevaringsplan som innebär att en ny ägare behöver lämna in en ansökan för modifieringar, inklusive förändringar av grönområdet kring byggnaden. Sen behöver byggnadsnämnden se över det och godkänna det innan någon större byggnation kan ske, säger Pia Trollehjelm (SD), ordförande för byggnadsnämnden i Bjuv.
När huset lades ut för försäljning i februari var utropspriset nästintill 2 miljoner, samma pris som huset köptes för år 2015. Det exakta slutpriset blir inte offentligt förrän kommunstyrelsen har tagit ett beslut om försäljning.
– Vi ska ha vårt nästa sammanträde i augusti och de kommer vi också att ta ett beslut om det här. Som det ser ut nu lutar det åt att det blir godkänt, säger Mikael Henrysson (SD).
Gå till toppen