Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Nej, att polisen bekämpar brott är inte rasistiskt.

Polis på plats vid ett flerfamiljshus på Augustenborg i Malmö då operation Norrsken inleddes.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Polisens arbete är systematiskt rasistiskt, skrev rättssociologerna Ida Nafstad och Amin Parsa på Aktuella frågor (18/7). Därför bör poliserna bli färre, inte fler, menar de.
Men deras argument är svepande och ihåliga.
Enligt Nafstad och Parsa "producerar" polisen brottsstatistik genom insatser som operation Rimfrost; polisen skapar på så sätt en bild av vissa områden som kriminella och legitimerar fortsatt kontroll av dessa stadsdelar, påstår de.
Som om skjutningar, sprängdåd och narkotikahandel vore ett resultat av polisens närvaro. Som om brotten i Rosengård vore konstruerade och skulle upphöra om blicken istället riktades mot Limhamn.
Ett annat argument som framförs, för att påvisa polisens strukturella rasism, är en teknik för ansiktsigenkänning som myndigheten testat. Tekniken har kritiserats då forskning visat att den oftare gör fel bedömning av svarta än av vita. Men att polisen, för att de testat denna teknik, skulle vara i grunden rasistisk är ett argument som ekar tomt.
Utan tvivel finns det rasister inom poliskåren. Exempelvis de som i samband med black lives matter-demonstrationerna skrev rasistiska inlägg i en facebookgrupp för poliser. Det finns också forskning som tyder på att alla människor, oavsett etnicitet och yrke, har omedvetna fördomar baserat på hudfärg.
Båda dessa problem är allvarliga och behöver bekämpas. Men att avfärda en myndighet som rasistisk på grund av enskilda personers åsikter är både befängt och skadligt. Det osynliggör verklig rasism och spär på obefogad misstro mot en hel yrkeskår.
Att polisen ökar sin närvaro i utsatta områden är inte ett uttryck för en rasistisk ideologi. Tvärtom. Alla människor har rätt att leva i lugn och ro, att gå ut på sin gata utan risk att hamna mitt i en skottlossning.
Gå till toppen