Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Videosamtal viktiga för barn med förälder i fängelse

På organisationen Bufff finns en förståelse för Kriminalvårdens generella besöksförbud på landets anstalter och häkten.

– Om viruset skulle ta sig in kan ju en en hel anstalt slås ut, säger Ann Clarentius Erlandsson som är verksamhetsledare på Bufff Skåne.

Text

Kriminalvårdens besöksförbud har kritiserats av många intagna med barn och deras anhöriga.

Bild: Lars Brundin

Annons

Sexårige Vincent i Helsingborg (som egentligen heter något annat) har inte fått träffa sin häktade pappa sedan i mars, något HD har berättat om i ett reportage. Det beror på Kriminalvårdens besöksförbud, som kritiserats av många intagna med barn och deras anhöriga. Bland annat har pappor på Tygelsjöanstalten gjort en JO-anmälan och menar att beslutet strider mot FN:s barnkonvention.

Annons

Annons

Men på Bufff (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) finns en förståelse för Kriminalvårdens hållning med strikta besöksförbud på häkten och anstalter.

– Det är jätteviktigt för barnen att de får träffa sin pappa eller mamma, men om viruset skulle ta sig in kan ju en en hel anstalt slås ut, och då blir det på sikt ännu sämre för barnen. Så ser jag på det, säger Ann Clarentius Erlandsson.

Hon berättar att Bufff centralt har en kontinuerlig dialog med Kriminalvården om hur man ska underlätta kontakten mellan barn och att intagna föräldrar och att bra åtgärder har vidtagits.

I normala tider brukar familjen på utsidan kunna komma på besök till Bufff där barnen får pedagogisk information och föräldern får prata av sig. Men även dessa möten är svåra att få till i nuläget. Enligt Ann Clarentius Erlandsson är det cirka 30 000 barn i Sverige som har en förälder i fängelse eller häkte.

– Nu kan man istället boka in ett telefon- eller Skype-samtal med oss. Jag har pratat med flera mammor idag.

Bufff Helsingborg har kontakt med ett 20-tal familjer som befinner sig i denna situation och i hela Skåne ett 60-tal. För en tid sedan införde Kriminalvården möjlighet för frihetsberövade till videosamtal med barn. Familjen i HD:s reportage säger dock att de ännu inte blivit erbjudna detta.

Annons

– Det märktes tydligt att barnen vi möter mådde bättre när Skype-samtalen på anstalterna kom igång. Vi hade nyligen en tvååring som fick visa upp sina nya säng för sin pappa och en sådan sak kan betyda jättemycket för båda, säger Ann Clarentius Erlandsson och fortsätter:

– Ofta kan det vara svårt för de lite mindre att förstå och förklara varför de inte får träffa sin pappa eller mamma på grund av ett litet virus.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan