Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Jag är övertygad om att artificiell intelligens kan bidra till polisarbetet på ett positivt sätt.”

Artificiell intelligens blir aldrig bättre än den data den får att jobba med, skriver Niels Paarup-Petersen (C).

Det behövs en seriös debatt om operation Rimfrost och polisens övriga insatser mot kriminalitet liksom om vad samhället i övrig gör i frågan, skriver artikelförfattaren.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ida Nafstad och Amin Parsa, forskare vid rättssociologiska institutionen på Lunds universitet, anser att staten ska satsa mindre på polisen och mer på lokala initiativ, där invånare själva medlar i konflikter (Aktuella frågor 18/7).
Sådant finns redan. Och det är en katastrof för rättssäkerheten.
Blodspengar, lösensummor och andra illegitima ersättningar och straff döms idag ut av gängen. Hederskultur och klanbaserade ”rättssystem” finns i alla svenska städer. Parallella rättssystem ger inte mer rättvisa men däremot olikhet inför lagen.
Nafstad och Parsa kritiserar även att polisen använder artificiell intelligens (AI) och maskininlärning. Kring artificiell intelligens finns det fog för att vara både uppmärksam och kritisk. AI blir aldrig bättre än den data den får att jobba med. Gång på gång har det visat sig finnas problem med att AI enbart tränats på en specifik folkgrupp. Det behöver bli bättre.
Att AI kan bidra positivt till polisarbetet är jag dock övertygad om.
De två rättssociologerna lyfter också själva fram ett exempel på hur AI kan användas på ett bra sätt. En app som genom AI identifierar människor och platser där risken för ekonomisk kriminalitet finns. Varför författarna anser att AI kan få användas mot ekonomisk kriminalitet men inte våld får vi dock inget svar på.
Det behövs en seriös debatt om operation Rimfrost och polisens övriga insatser mot kriminalitet liksom om vad samhället i övrig gör i frågan.
Vilka insatser leder faktiskt till mindre kriminalitet, vilka tar mer resurser än de är värda och vilka insatser leder till långsiktig trygghet? Och vilka fördomar påverkar utfallet i rättssystemet?
Men en seriös debatt om svensk polis och kriminalpolitik kan inte bygga på import av amerikanska konfliktlinjer, diffus teknikkritik och förordande av parallella rättssystem. I alla fall inte om målet är att förbättra samhället och hjälpa dem som utsätts för kriminalitet.
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot för Malmö och inom Centerpartiet ansvarig för digitala frågor
Gå till toppen