Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Villkorlig dom för dopningsavstängd cyklist

Österrikiske OS-cyklisten Georg Preidler har dömts till villkorlig fängelse i tolv månader för idrottsbedrägeri. Preidler åkte fast i den omfattande bloddopningsskandalen som avslöjades under skid-VM i Seefeld förra året.

Georg Preidler under OS i Rio 2016. Arkivbild.Bild: Bryn Lennon/AP/TT
Österrikiska antidopningsorganisationen har tidigare stängt av Preidler och landsmannen Stefan Denifl i fyra år för dopningsbrott.
Nu har en regional domstol i Innsbruck dömt Preidler till villkorlig fängelse i tolv månader och böter på motsvarande 30 000 kronor för idrottsbedrägeri.
Enligt åtalet har Preidler genom dopningen lurat till sig nära 300 000 kronor i sponsorintäkter och andra inkomster. 30-åringen misstänks för att ha bloddopat sig och tagit tillväxthormor mellan 2017 och 2019. Han har delvis medgett brott.
Preidler avslöjades i samband med att österrikisk polis genomförde en spektakulär dopningsrazzia och grep flera åkare under skid-VM i Seefeld i februari 2019. En åkare togs på bar gärning med utrustning för blodtransfusion i armen.
Utredningen – ”Operation Aderlass” – visade att den tyske läkaren Mark Schmidt hjälpt minst 20 idrottare, framför allt i skidor och cykel, från flera olika länder att dopa sig.
Gå till toppen