Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjuvar slangade bensin från samma bil två gånger

Tretton bilar skadades och utsattes för inbrott i centrala Åstorp under den gångna veckan. Men det stjäls även bensin från parkerade fordon. Gösta drabbades två gånger – på ett dygn.

Gösta vill helst se en kameraövervakning på kommunens parkeringsplatser. Juridiskt är det möjligt, men det kräver ett beslut i kommunfullmäktige.Bild: Jakob Thorell
Gösta och hans hustru har nyligen flyttat till en lägenhet i centrala Åstorp. Eftersom de inte fått något garage har de parkerat på parkeringsplatsen vid Folktandvården.
– Det gick bra i någon månad, men den 9 juli upptäckte vi att någon brutit upp tanklocket och stulit bensinen, säger Gösta.
Med hjälp av sonen kunde de ta bilen till en verkstad. Ett nytt tanklock köptes in och Gösta tankade sin bil, men bara 20 liter eftersom han trodde att tjuvarna kunde slå till igen.
– Jag talade med en granne som hört talas om fler bensinstölder. Han föreslog att jag skulle parkera i Fabriksgatan i stället, säger han.
Redan samma natt var tjuvarna framme igen. På morgonen stod bilen med det nya tanklocket uppbrutet och på nytt utan bensin.
– Det kändes nästan som att jag var förföljd, men det är mer skadegörelse än stölden jag reagerar på. Även om bensinen är dyr så kostar ju reparationerna mer.
Enligt Gösta är det fler som drabbats av stölderna i området. Nu vill han varna andra bilägare i centrum och be folk att hålla uppsikt.
Flera gånger har bränsletjuvar slagit till i Åstorp. Bilden är arrangerad.Bild: Jakob Thorell
– Det borde ju gå att lägga märke till folk som går omkring på natten med en stor hink.
Förslaget om grannsamverkan gillas av Amelie Wångklev-Jönsson som är kommunpolis i Åstorp.
– Det är jättebra att hjälpas åt på det viset och sedan ringa in till polisen om man ser något. Det är en stor hjälp för oss, särskilt om man kan skriva upp registreringsnummer eller ta ett foto, säger hon.
Sedan den 1 juli har polisen fått in anmälningar om tre fall där personbilar blivit slangade på bensin i centrala Åstorp. Till det kommer en handfull fall som gäller lastbilar.
Enligt Amelie Wångklev-Jönsson är problemet inte unikt för Åstorp, liknande saker sker tyvärr på alla orter i lokalpolisområdet.
– Men det är viktigt att man rapporterar in alla brott till oss. De här personerna som ligger bakom kan också vara kopplade till annan brottslighet, säger hon.
Gösta heter egentligen något annat, men vill med tanke på omständigheterna inte ha med sitt riktiga namn i tidningen.
Gå till toppen