Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuffare regler för tobaksförsäljning - var tredje ansökan har fimpats

Nya regler kräver tillstånd av alla som vill sälja tobak. Söderåsens miljöförbund har prioriterat de ansökningar där man sedan tidigare har dåliga erfarenheter av hur verksamheten skötts.

Tidigare har det räckt för butiker att anmäla försäljning av tobaksvaror, men sedan 1 juli i fjol krävs det tillstånd för försäljning från kommunen. Butiker som tidigare hade anmält försäljning fick till 1 november på sig att ansöka.
Under det senaste året har 55 ansökningar om tillstånd kommit in till Söderåsens miljöförbund och ett trettiotal av dessa har man beslutat om.
Förutom nytillkomna verksamheter har förbundet valt att prioritera ansökningar från försäljare som man tidigare har dåliga erfarenheter av.
– Som ett resultat av detta har vi hittills gett avslag på var tredje ansökan, säger Malin Pommer chef för avdelning Livsmedel och åldersbegränsade varor på Söderåsens miljöförbund.
De nya och tuffare reglerna för tobakshandlarna ska begränsa illegala och oseriösa inslag inom detaljhandeln. För att få tillstånd ska man visa att man är ekonomiskt och personligt lämplig.
Förbundet tittar på hur de sökande finansierat köpet av sin butik och man ska kunna visa att man sköter sin ekonomi. Remisser skickas till polis och i vissa fall även till tullen för att kontrollera att sökande inte är dömda för brott som kan påverka avsikterna med försäljningen.
Man ska också kunna visa att man har ett egenkontrollprogram med rutiner för tobaksförsäljningen för att visa att butiken har förutsättningar för att kunna följa lagstiftningens krav.
– Vi har funnit brister både vad gäller den ekonomiska och personliga lämpligheten. Det kan bland annat handla om att man tidigare inte följt de regler som gäller eller att man finansierat köp och drift av verksamheten med kontanta pengar som man inte kan visa var de kommer ifrån, säger Malin Pommer.
Många som fått avslag på sin ansökan har tyckt att förbundets bedömningar varit felaktiga och därför valt att överklaga till förvaltningsrätten, något miljöförbundet välkomnar.
– Besluten behöver prövas för att vi ska få bättre vägledning i hur lagstiftningen ska tillämpas. Men hittills har inga överklaganden lett till ändrade beslut, säger Malin Pommer.
Den som säljer tobak utan tillstånd riskerar böter eller fängelse i upp till sex år.
– Erfarenheten från enskilda kommunpoliser är att genom att stoppa tobaksförsäljningen hos oseriösa verksamheter, minskar även annan oönskad verksamhet. Detta är bra för samhället och ökar tryggheten på orten och i kommunen som helhet, säger Torbjörn Ekelund (L) ordförande i direktionen för Söderåsens miljöförbund.
Gå till toppen