Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frågetecken kring skånska jättenoteringen – ägaren lägger locket på

Planerna på en mångmiljardnotering av det Malmöbaserade dialysföretaget Diaverum omgärdas av stora frågetecken. Huvudägaren Bridgepoint lägger locket på om framtiden för den skånska dialyskoncernen, men har enligt tidningens källor inte övergivit börsen som ett alternativ. Förre vd:n bedömer att det i så fall blir en av de större börsnoteringarna hittills.

Malmöbaserade Diaverum är en global storspelare med över 400 dialyskliniker och 11 000 anställda runt om i världen.Bild: Albin Brönmark
Diaverum, som har huvudkontoret i Malmö och tidigare var en del av Gambro i Lund, köptes 2007 av Londonbaserade Bridgepoint. Riskkapitalbolagets genomsnittliga innehavstid har passerats med råge och sedan flera år omgärdas Diaverum av uppgifter och spekulationer om en förestående ägarförändring. Bland annat ska Bridgepoint ha förberett och försökt göra en exit, alltså att sälja sitt innehav, utan att gå hela vägen i mål.
Följetongen tog ny fart tidigare i år. I februari rapporterade Dagens industri att Bridgepoint var på väg mot en börsnotering, efter att försöket att sälja Diaverum på en auktion stoppats eftersom buden inte blev tillräckligt höga. Uppgifter till tidningen gjorde då gällande att Bridgepoint satt ett datum och att börsnoteringen skulle bli av under juni i år. Och att siktet var inställt på en värdering runt 22-23 miljarder kronor.
Men någon börsnotering i juni blev det inte, vilket enligt tidningens källor hänger samman med coronapandemin och volatiliteten på aktiemarknaden. Bridgepoint avböjer å sin sida helt att kommentera eller svara på några frågor om sina planer och mål för Diaverum. Därmed är framtiden för Diaverum, som är en global storspelare med över 400 dialyskliniker och 11 000 anställda runt om i världen, fortsatt höljd i dunkel.
Enligt nya uppgifter från en person med kännedom om processen runt Diaverum så är en börsnotering fortsatt ett av alternativen som Bridgepoint utreder, men att det inte finns någon ny specifik tidsplan. De båda svenska bankerna SEB och Carnegie, som tidigare utsetts för att utvärdera och förbereda en eventuell börsnotering, uppges ha kvar sina uppdrag. Men enligt tidningens uppgiftslämnare har Bridgepoint inte slutligt bestämt sig för vilken typ av exit det ska bli. Och riskapitalbolaget uppges vara fortsatt öppet för att helt rata börsen och i stället göra ett nytt försök att sälja Diaverum till exempelvis industriella köpare eller andra riskkapitalbolag.
En annan person med stor kunskap om Diaverum är Dag Andersson. Han tillträdde nyligen som vd för börsnoterade medicinteknikbolaget Xvivo, men var tidigare koncernchef för Diaverum. Efter 11 år som vd och efter att dialysjätten fyrfaldigat omsättning och resultat hoppade han 2018 av mitt under förberedelserna för en försäljning.
Varför – var du missnöjd med att en eventuell börsnotering dröjt så länge?
– Alla hade nog hoppats på en exit. Jag tillträdde 2008 och det var planerat att sälja eller börsnotera. Men eftersom det dröjde så kände jag till slut att jag inte kunde åta mig att sitta i ytterligare minst 3 år, vilket känns nödvändigt om man ska bli börs-vd, säger Dag Andersson.
Någon konflikt med huvudägaren, Bridgepoint, fanns inte, hävdar han.
Ville Bridgepoint ha orealistiskt mycket betalt – och är det något som nu straffar sig?
– Diaverum är väldigt lönsamt och går jättebra Jag har inte bedömt att det varit orealistiska förväntningar.
Bridgepoint utvärderar en eventuell börsnotering – när tror du att det kan bli möjligt?
– Det är jättesvårt att säga. Men om och när den blir av är min bedömning att Diaverum har goda möjligheter att bli en av Sveriges större börsnoteringar på många år, säger Dag Andersson.
Gå till toppen