Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Framtiden oviss för Hjelmsjö BGK på campingen: ”Känns som de bara vill ha bort oss”

Storsatsande Hjelmsjö bangolfklubb har siktet inställt på elitserien. Samtidigt hotas klubben av en osäker framtid på Hjelmsjö camping med förkortade arrendeavtal.

Mats Nilsson är orolig över om Hjelmsjö BGK kommer att få ha kvar arrendeavtalet för campingen och skötseln av golfbanan. ”Avtalen har sagts upp och förhandlingar pågår med kommunen”, säger han.Bild: Tom Wall
Mats Nilsson står och blickar ut över de två banorna som ligger på campingområdet intill Hjelmsjön. Mycket har hänt sedan han blev utsedd till generalsekreterare i Svenska Bangolfförbundet och för två år sedan återvände till sin hemklubb Hjelmsö BGK.
Läs också Hjelmsjö bangolfklubb satsar på avancemang
Ifjol avancerade klubben till den näst högsta serien och i januari vann klubben Svenska cupen, en bedrift som ingen annan klubb utanför elitserien gjort tidigare.
Läs också SM-guld till bangolflag från Örkelljunga
Inför nästa säsong är målet att ta sig upp i elitserien. Samtidigt är även ungdomsverksamheten på framfart och allt fler yngre tjejer lockas till sporten. Trots det ser Mats Nilsson på framtiden med oro.
Mats Nilsson berättar om klubbens framgångar. Bland annat har två danska landslagsspelare värvats till klubben. ”Det är mycket högre nivå på allt nu”, säger han.Bild: Tom Wall
Nytt är att klubbens arrendeavtal delats upp i två delar, ett för campingen och ett skötselavtal för bangolfen, vilka numera endast sträcker sig över en säsong.
– Tidigare har vi fått några år i taget, vilket gjort att vi vågat investera pengar i verksamheterna. Nu känns det som att de bara vill ha bort oss, säger han.
Hjelmsö BGK har drivit campingen sedan 80-talet och pengar de tjänat in har gått till bland annat underhållning av campingen men även driften av bangolfanläggningen och föreningens tävlingsverksamhet.
– Cirka hälften av våra medlemmar är säsongsliggare på campingen. Skulle vi förlora campingen kommer vi även att tappa medlemmar, säger Mats Nilsson.
Några klara besked gällande bangolfen har de inte heller fått. Filtbanan från 1933 har restaurerats tidigare, något som klubben bekostat själva. Nu är den återigen i stort behov av en större upprustning.
– Vi har sagt att vi kan bekosta det men då vill vi ha ett längre skötselavtal än bara en säsong, säger Mats Nilsson och fortsätter:
– Vi har hela tiden fått höra att den är kulturmärkt men nu har kommunen istället sagt att man bara kan riva den gamla banan och bygga en ny 9-hålsbana till allmänheten. Men en sådan kan vi inte tävla på utan det krävs 18 hål.
Tidigare har Hjelmsjö BGK bytt ut filten på banorna men nu krävs det större renoveringar. ”Underlaget är så pass dåligt att det inte kommer att hålla länge", säger Mats Nilsson.Bild: Tom Wall
Kultur- och fritidschefen Caroline Arvill menar att tanken på att riva den gamla banan uttalades i ett tidigt skede.
– Det diskuterade vi första gången jag kom dit, då visste jag inte hur komplicerat det var.
Istället ska hon titta närmare på det kulturhistoriska värdet utifrån länsstyrelsens perspektiv. Men om den gamla banan ska restaureras eller inte är upp till politikerna menar hon.
– I slutändan handlar det om vad vi lägger våra skattepengarna på och då blir det en budgetfråga, säger Caroline Arvill.
Förstår du klubbens oro när de inte vet vad som kommer hända nästa år?
– Det kan vara att vi bygger en ny golfbana. Vi får se vad som händer i budgetberedningen. Det hela hänger ihop med vad politikerna har för planer med hela området.
Hon får medhåll av Miklos Hathazi, tillförordnad samhällsbyggnadschef.
– Kommunstyrelsen arbetsutskott tog beslutet att vi ska avvakta att teckna längre avtal fram tills att man bestämmer sig för hur man går vidare med hela Bruket-området, från campingen och Hjälmsjöborg upp till Smålandsvägen, säger han.
Enligt honom finns det inga planer från kommunens sida att lägga ner verksamheterna. Inte heller har diskussioner förts mellan Hjälmsjöborg och kommunen om att ta över campingen, som Mats Nilsson påstår.
– Jag har inte hört talas om detta.
Om Hjelmsjö BGK inte får förnyat skötselavtal av banorna nästa år kan varken han eller Caroline Arvill svara på var klubben ska ta vägen.
Gå till toppen