Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Revyskådespelare som älskar att så på scen

För många är Peter Lindholm kanske mest känd som revyskådespelare. Men passionen ligger i sitt arbete som personlig assistent till människor med autism. Nu fyller han 60 år.

I våras tog Peter Lindholm sin första semester på 19 år. Resan gick till sin andra hemstad, Östersund.Bild: Privat
Det skrattas och busas i Ängelholms hembygdspark där barnfamiljer har flockats för att ha en trevlig eftermiddag. Bakom Ballongteaterns scen sitter Peter Lindholm som precis har avslutat dagens andra, av tre, föreställningar av "Pettson och Findus".
Att det skulle bli en karriär på scen var ingenting som Peter funderade på under uppväxten i Skälderviken.
– Jag är uppväxt i ett arbetarhem, med fantastiska föräldrar och syskon, men teatervärlden fanns inte där, däremot en hel del musik.
Peter utbildade sig till officer i Halmstad och jobbade sedan i början av 80-talet på F4 i Östersund med att utbilda värnpliktiga. Han var också med om att utbilda några av försvarets första kvinnliga officerare.
Efter fyra år gick flytten tillbaka till Skåne. Här blev det ett yrke som fotograf på NST och Sydsvenskan.
Men 1987 hände något som skulle öppna upp en ny värld för honom.
– Jag hade en fest i hemma i Mossbystrand. En kille som var på festen frågade om jag inte kunde hjälpa till med att hålla kulisserna på en revy i Ängelholm.
Sagt och gjort, Peter hjälpte till. Under den första revyn saknades även någon som kunde sjunga en kuplett. Peter erbjöd sig då han hade en talang för sång.
– Sedan var jag såld.
Att stå framför en publik kändes helt naturligt. Peter tror att det har att göra med sitt sommarjobb i tonåren.
– Jag sålde frukt och grönsaker på somrarna. Då får man en social träning. Och som officer står man framför en trupp och utbildar, så det hade väl alltid funnits där.
Efter det rullade det på med revyer och lustspel. 1992, när hans dotter Elina fyllde fem år, började Peter fundera. Det fanns revyer och underhållning överallt, men ingenting som riktade sig mot barn. Så han startade Ballongteatern som hade premiär 1994 i Ängelholms hembygdspark och som än i dag är ett kärt besöksmål för många.
Under 90-talet arbetade han som flottiljfotograf på F10 fram till nedläggningsbeslutet. Efter det gick han en fritidsledarutbildning.
– Då kom jag i kontakt med neuropsykiatrisk funktionsnedsatta när jag gjorde praktik på Momsteatern i Malmö.
Sedan dess har han arbetat som personlig assistent med inriktning på lågaffektivt bemötande och autism.
– Att jobba med autism är oerhört spännande. Det är passionen, det är en fantastisk värld att jobba i.
För sju år sedan drabbades Peter av tonsillcancer.
– Det var jobbigt, inte psykiskt, men fysiskt. Läkningen var jobbig, jag hade ingen smak och det var svårt att äta.
Efter fem år var det slutbesiktning. Men Peter hade fått en ny cancer. En primärtumör i lungan, av den sorten som ickerökare kan få. Beskedet skrämde honom inte.
Redan vid det första cancerbeskedet var han öppen och tydlig med att han inte ville att någon skulle tippa på tå runt honom.
– Det är så stigmatiserat så människor kan inte ta emot det. Jag ser det som en diagnos, ingen dom. Men läkarkonsten är bra i dag. Det är tråkigt med cancer eftersom släkt och vänner är med under hela resan och ser processen.
Immunterapin fungerade och i dag är han friskförklarad.
– Jag har inte haft ett enda problem med sjukvården eller omsorgen. Jag har fått förstaklassig hjälp hela vägen. Jag är oerhört lycklig att ha fått välsignelsen att födas i Sverige, det är ett fantastiskt land.
Fakta

Peter Lindholm

Aktuell: Fyller 60 år i dag.

Bor: Ängelholm.

Gör: Personlig assistent och skådespelare.

Familj: Dotter Elina.

Fjäder i hatten: Stått på scen med Janne "Loffe" Carlsson.

Firar sin födelsedag: Med att stå på scen som Pettson. Kanske att det blir en pannkakstårta också.

Gå till toppen