Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anställd i hemvården saknade skydd vid vård av coronasmittad brukare

Ett visir saknades när en anställd i hemvården skulle göra ett besök hos en brukare som senare konstaterades coronasmittad. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket.

Arkivbild. När en anställd i hemvården besökte en brukare saknade hen ett visir. Senare konstaterades det att brukaren var smittad av covid-19.Bild: Sandra Henningsson
En anställd inom hemvården i Åstorp kan ha blivit smittad av covid-19 av en brukare under ett hembesök i juli. När den anställde vårdade brukaren saknade hen ett visir och efter besöket visade det sig att brukaren varit smittad av covid-19. Inte förrän vid det andra hemvårdsbesöket fanns visir på plats.
Nu har Åstorps kommun anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.
– När pandemin startade i våras påminde Arbetsmiljöverket om att allvarliga incidenter skall anmälas, säger Gun Bylund, verksamhetschef i äldreomsorgen.
Enligt henne används full skyddsutrustning, där både visir och munskydd ingår, vid konstaterade och misstänkta fall.
– När man arbetar inom Åstorps kommun följer man de basala hygienrutinerna. Sedan i maj har vi även som rutin att använda oss av munskydd i allt patientnära arbete.
Varför visir inte fanns på plats vid det aktuella tillfället menar hon beror på att man inte kände till smittan. Hon berättar även att detta är den enda konstaterade smittade brukaren inom äldreomsorgen i dagsläget.
– Vi jobbar mycket att självskatta oss dagligen och går inte till arbetet med symtom. Vi har också hela tiden legat steget före och tagit stora försiktighetsåtgärder, säger Gun Bylund.
Enligt Gun Bylund gick inte den anställde till arbetet efter händelsen.
– När något inträffar i en verksamhet gör man en smittspårning och tar prov på alla och därefter gör vi en bedömning.
Gå till toppen