Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter köpet av Poolia - Danir utesluter inte fler förvärv

På söndagskvällen meddelade Dan Olofsson-ägda Danir att man köper bemanningsföretaget Poolia. Förvärvet representerar en annan inriktning jämfört med den välkända Sigma-delen av Danir-koncernen. Och fler förvärv kan komma att bli aktuella.

Lars Kry till höger i bild, tillsammans med Dan Olofsson (mitten) och Thomas Goréus, vd på dåvarande Assistera numera A Society.Bild: Emmalisa Pauly
På söndagskvällen meddelade Danir, koncernen som ägs av Dan Olofsson med familj, att man köper huvuddelen av bemanningsföretaget Poolia av dess grundare Björn Örås.
För cirka 130 miljoner kronor köper dotterbolaget Danir Resources 46,4 procent av aktierna och 72,3 procent av rösterna i det börsnoterade Poolia.
Danir Resources ägs till 51 procent av Dan Olofssons Danir AB. Resterande 49 procent ägs av dotterbolagets vd Martin Hansson och av Lars Kry, som är vd för Danir-ägda Sigma IT Group och som efter förvärvet blir styrelseordförande i Poolia.
Lars Kry har en mångårig bakgrund från bemanningsbranschen. Han var tidigare chef för dåvarande Proffice, numera Randstad.
Lars Kry understryker att det för Poolias del rent operativt inte blir några större förändringar i och med Danirs övertagande.
– Vi känner bolaget väl och de gör ett bra jobb. Det finns inget drastiskt vi ska ändra på. När vi väl tillträder får bolaget en aktiv, kunnig och långsiktig ägare som kan bidra med kompetens den vägen, säger han.
Köpet utlöser så kallad budplikt, vilket innebär att Danir Resources är skyldigt att även erbjuda sig att köpa övriga aktier i Poolia till samma pris.
Lars Kry säger att Danir inte har någon ambition att förvärva fler aktier, men att man kommer att lämna ett erbjudande till övriga ägare i enlighet med regelverket. Han vill inte spekulera i vad som händer om man trots allt tvingas köpa en större andel i Poolia - eller rentav hela bolaget.
– Vi är nöjda med den här posten, den gör att vi kan vara aktiva ägare. Vi lever med det som det blir, säger han.
Köpet av Poolia kan ses i ljuset av ett annat av Danirs förvärv. Det var för lite mer än två år sedan som koncernen köpte konsultmäklaren Assistera för att slå ihop med egna befintliga Sigma Society, en verksamhet som då låg under koncernbolaget Sigma IT Consulting som leds av Lars Kry.
De sammanslagna verksamheterna återfinns under namnet A Society och ligger inom Danir Resources, samma koncernbolag som nu alltså köpt Poolia.
Den stora Sigma-delen av Danir-koncernen är inriktad på konsultverksamhet med IT- och teknikfokus. Jämfört med den representerar A Society och Poolia en annan inriktning och återfinns också i en annan del av koncernstrukturen.
– Det här är två olika delar som inte ska slås ihop, det finns väldigt lite överlapp, säger Lars Kry.
Däremot finns det mycket gemensamt i sättet man driver bolagen, menar han. Och fler förvärv i samma riktning kan komma att bli aktuella.
– Vi har inga andra förvärv i pipeline just nu, men det är inte osannolikt att det kan komma något framöver.
Gå till toppen