Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre man i Bjuv fick opereras efter missade tumörer i buken

Vårdcentralen i Bjuv har anmält sig själv enligt lex Maria efter att diagnos och behandling försenats.

Det var i slutet av augusti i fjol som en äldre man i Bjuv sökte hjälp på ortens vårdcentral. Mannen klagade på att hans mage kändes konstig och att han fick smärtor, illamående och kallsvettningar efter att ha ätit.
Mannen, som tidigare blivit behandlad för prostatacancer, undersöktes av läkare inom ett par dagar och en omfattande provtagning gjordes. Några tecken på sjukdom visade dock inte provresultaten.
Men problemen kvarstod och vid kommande läkarbesök under våren och försommaren 2020 tog mannen på nytt upp problemen. Någon förklaring kunde läkare inte finna, men några nya prover togs inte.
Den 3 juni fördes mannen akut till sjukhus på grund av buksmärtor och illamående. En skiktröntgen av mannen gjordes som visade att han hade flera mjukdelsförändringar på cirka sex centimeter spritt i buken.
En vidare utredning fastställde att mannen led av lymfom, eller tumörer på lymfkörtlarna buken.
Efter ankomsten till sjukhuset tillstötte även komplikationer. Ett hål uppstod på mannens tarm och vätska från tarmen rann ut i bukhålan, vilket ledde till bukhåleinflammation.
Mannen opererades därför den 7 juni. En del av mannens tunntarm fick skäras bort och mannen fick en stomipåse.
Enligt den lex Maria-anmälan som vårdcentralen nu skickat till Inspektionen för vård och omsorg har mannens lymfomdiagnos, liksom behandlingen av denna, försenats. Detta då man i allt för stor utsträckning litat på en tidigare bukröntgen, gjord i april 2018, som visat normala resultat.
Gå till toppen