Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kaos i svenskklubben – dagar före Stanley Cup

Lagom till Stanley Cup-starten stormar det i Arizona. NHL-klubben, med fyra svenskar i laget, har brutit med sin general manager John Chayka efter en infekterad konflikt med ägaren Alex Meruelo. ”Klubben är besviken på hans (Chaykas) handlingar och hans tajming”, skriver Arizona på sin hemsida.

Det stormar ordentligt i den sportsliga ledningen i Arizona där svenske Oliver Ekman-Larsson är lagkapten. Arkivbild.Bild: Ross D. Franklin/AP/TT
För första gången sedan 2012 är Arizona fortfarande med i leken efter en avslutad grundserie i NHL.
Men förutsättningarna är långt ifrån optimala för svenskarna Oliver Ekman Larsson, Carl Söderberg, Niklas Hjalmarsson och Victor Söderström som gör sig redo för playoff till Stanley Cup mot Nashville.
Anledningen är att klubbens general manager, John Chayka, har lämnat sitt uppdrag bara dagar före genrepet mot Vegas på torsdag.
”Klubben är besviken på hans handlingar och hans tajming när Coyotes förbereder sig för att ta sig till NHL:s hub i Edmonton, där laget ska fortsätta att spela efter en grundsäsong för första gången sedan 2012. Chayka har valt att lämna ett starkt och konkurrenskraftigt lag, en hängiven personal och Arizona Coyotes fans, de bästa i NHL”, skriver klubben i ett uttalande.
Så vad är det då John Chayka har gjort?
Arizona går inte in på detaljerna, men enligt uppgifter till den kanadensiska tv-kanalen Sportsnet bottnar konflikten i hur ägaren Alex Meruelo hanterat intresse för Chayka från andra NHL-klubbar. Meruelo uppges ha nekat Chayka, som haft fyra år kvar på sitt kontrakt, att intervjuas för andra jobb varpå en konflikt ska ha trappats upp.
”Jag önskar att jag kunde vara med laget i Edmonton. Sorgligt nog så har situationen som skapats av ägaren gjort det till en omöjlighet”, säger Chayka till The Arizona Republic, enligt Sportsnet, och tillägger att han ämnar kommentera vad som hänt mer i detalj i framtiden.
Arizona har utsett Steve Sullivan som tillfällig general manager.
Efter nästan fem månaders uppehåll på grund av coronapandemin återupptas säsongen i Nordamerika i helgen. 24 lag gör upp om Stanley Cup-titeln, den västra konferensen spelar i Edmonton och den östra i Toronto, och redan natten mellan tisdag och onsdag, svensk tid, spelas de första träningsmatcherna innan tävlingsmatcherna kommer i gång på lördag.
Gå till toppen