Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Nej, beslutsamhet botar inte feber och andnöd.

Långtidssjuka i covid-19 blir misstrodda av vårdpersonal.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Månaderna med covid-19 har präglats av ovisshet och spekulationer. Journalister har försökt pressa fram snabba svar från medieovana forskare som försiktigt svarat att de "ännu inte vet". Vår tids otålighet och oförmåga att hantera osäkerhet har blivit påtaglig när allmänheten fått insyn i vetenskapen.
Att gemene man och journalister söker tydliga och snabba svar är förståeligt. Oron för sjukdomen gör att längtan efter lugnande expertsvar är stor. Men vad som är verkligt oroande är att samma tendens finns inom delar av läkarkåren.
Trots att sjukdomen bara varit känd i åtta månader påstår elva läkare på DN debatt (19/7)att de vet hur långtidssjuka i covid-19 ska tillfriskna: genom aktivitet, acceptans och att bestämma sig. Och de är inte ensamma.
Många långtidssjuka patienter vittnar om att de blir misstrodda av vården och att deras symtom avfärdas som ångest. Fastän de haft symtom som feber, andnöd och extrem trötthet i månader blir de inte tagna på allvar.
"Tidigare var jag en vältränad och hälsosam 32-åring. Nu kan jag inte ens duscha utan att känna mig utmattad", sade Vonny LeClerc, en patient som då varit sjuk i 66 dagar. Hon berättade också att hon blev sängliggande i dagar efter att hon försökt gå och handla.
De elva läkarna antyder att patienterna skulle bli friska om de tog sig i kragen och gick ut på en promenad. De skriver att "symtom i sig är inte detsamma som att det finns något behandlingsbart sjukdomstillstånd" och menar att patienterna skapar symtomen genom sin rädsla och upptagenhet av dem. Som om Vonny LeClerc bara inbillar sig att hon är så trött att hon inte kan resa sig.
Läkare måste stå ut med ovissheten. Att något inte kan mätas är inte detsamma som att det inte finns. Det borde våren, med patienter utan symtom och immunitet utan antikroppar ha lärt oss. Ta patienternas upplevelse på allvar.
Gå till toppen